Regeringen udskyder reform af energiafgifter

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt udskyder en stor reform af energiafgifter, der skulle fremme den grønne omstilling. Det møder kritik fra energibranchen og flere partier.

Lars Christian Lilleholt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da nuværende energi- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V), sad som ordfører i oppositionen, var han ivrig fortaler for at få fremskyndet en omfattende analyse af tilskud og afgifter på energiområdet, der skulle bane vejen for en omlægning af det kringlede afgiftssystem. Men ifølge Politiken er hensigten nu en anden fra ministeren.

»Mit mål er i denne valgperiode at få en diskussion om det. Jeg tvivler på, at vi inden for en så kort tidsperiode som tre-fire år kan nå at ændre på hele det her skatte- og afgiftssystem på energiområdet«, siger Lars Christian Lilleholt.

Udskydningen af den grønne reform på ubestemt tid hænger blandt andet sammen med Venstre-regeringens eget stop for byrder og afgifter, der gør en stor omlægning af energiafgifterne vanskelig. Virksomhederne må således som hovedregel ikke må pålægges nye afgifter, og selv om en omlægning af energiafgifterne samlet set ikke giver flere indtægter, vil det betyde, at nogle vil komme til at betale mere end andre.

Reformen må nemlig ikke koste statskassen penge. Lars Christian Lilleholt henviser til regeringens eget mål om at prioritere skattelettelser til lavtlønnede.

Han mener, at det ville være en enormt vanskelig øvelse, hvis man både skal lette skatten på arbejdsindkomst og se på energiafgifterne.

Indtægterne fra energiafgifter og transportafgifter giver i alt 40 milliarder kroner om året til statskassen.

Ministerens udmelding møder hård kritik fra energibranchen.

Direktør for Dansk Fjernvarme Kim Mortensen peger på, at det vil forsinke hele omlægningen til el, som er en forudsætning for den grønne omstilling. Han mener, at det vil sætte den grønne omstilling i stå.

Både Konservative, SF og Socialdemokraterne advarer også mod at udskyde reformen, skriver Politiken.