Regeringen sparker ekstra fart i medicinalindustrien

Regeringen nedsætter nu et vækstteam med Lundbeck-topchef Kåre Schultz som formand, som får til opgave at komme med forslag, der kan styrke den danske life science-branche. Der har manglet en samlet strategi for sektoren, lyder erkendelsen fra sundhedsminister Sophie Løhde.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen og sundhedsminister Sophie Løhde vil give medicinalbranchen et skulderklap. Et vækstteam med Lundbeck-direktør Kåre Schultz i spidsen skal komme med forslag til, hvordan den danske life science-branche også i fremtiden kan være et vækstlokomotiv for dansk økonomi. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske medicinalselskaber har kurs mod en politisk landvinding, der kan sikre branchen en særlig placering i dansk erhvervspolitik. Direktører hos både Novo Nordisk og Lundbeckhar flere gange efterlyst et større politisk og offentligt fokus på en branche, der bidrager med en eksport på omkring 90 mia. kr. om året.

Det opråb er trængt godt og grundigt ind i regeringens maskinrum, hvor erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen og sundhedsminister Sophie Løhde vil nedsætte et vækstteam med Lundbeck-topchef Kåre Schultz i spidsen, der skal komme med forslag til, hvordan den danske life science-branche også i fremtiden kan være et vækstlokomotiv for dansk økonomi.

Skulderklap

De to ministre mener, at den danske life science-branche fortjener et skulderklap for sin evne til at skaffe vækst, arbejdspladser og milliardindtægter til den danske statskasse. Trods sin størrelse og anlæg for at skabe værdi har politikerne på Christiansborg ikke givet de danske life science-virksomheder det nødvendige fokus, lyder det fra Troels Lund Poulsen.

»Der er jo områder, som har fået meget stor politisk opmærksomhed som eksempelvis landbruget og den grønne teknologi. De har haft kæmpe politisk opmærksomhed. Life science har også fået opmærksomhed, men slet, slet ikke i forhold til de vækstrater, som sektoren har præsteret,« siger Troels Lund Poulsen.

Derfor sammensætter regeringen nu et vækstteam med Kåre Schultz i spidsen, der allerede ved årsskiftet skal aflevere sine anbefalinger. Herefter vil regeringen til foråret fremlægge en egentlig vækststrategi for de danske life science-virksomheder.

»Det er en erkendelse af, at der har manglet en samlet strategi for branchen. Vi har fra dag et erkendt, at der har manglet opmærksomhed på det her område,« siger sundhedsminister Sophie Løhde.

Benhård konkurrence

At regeringen har givet sit vækstteam en meget stram tidsramme til at komme med gode forslag, der kan understøtte branchens fortsatte fremgang, er et helt bevidst valg. Det skyldes ifølge Troels Lund Poulsen, at der ikke er tid til lange udredninger i en virkelighed, hvor den internationale konkurrence bliver mere og mere intens.

»Vi befinder os i en benhård international konkurrence, hvor nogle af vores virksomheder nærmest fra den ene dag til den anden kunne vælge at sige tak for i dag til Danmark og flytte til udlandet,« siger Troels Lund Poulsen.

Regeringen blev i efteråret skarpt kritiseret af Novo Nordisk og Lundbeck, da daværende uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen først skar en større milliardluns af budgetterne hos landets universiteter og herefter fjernede 1,4 mia. kr. fra budgettet til den offentlige forskning.

At regeringen nu rækker hånden frem til industrien med et vækstteam, betyder ikke, at Troels Lund Poulsen og Venstre fortryder sine milliardbeskæringer fra efteråret, understreger erhvervs- og vækstministeren.

»Vi mener stadig, at vi kan stå fuldt på mål for vores forskningsindsats. Jeg forstår godt, at virksomhederne kan have en dagsorden, der driver dem, men nu lægger vi op til en diskussion af, om vi bruger de penge, vi har til forskning, på den mest fornuftige måde. Der vil også komme anbefalinger, som regeringen ikke er enig i eller har økonomien til, men vi har gjort os umage med at invitere aktører om bord, som ikke nødvendigvis siger, at regeringen gør det fantastisk,« siger Troels Lund Poulsen.

Tavlen vaskes ren

Den opfordring til forbrødring går rent ind hos Novo Nordisks forskningschef Mads Krogsgaard Thomsen, der ad flere omgange har kritiseret regeringen for at være for langt fremme med sparekniven.

»Jeg foretrækker, at vi nu visker tavlen ren og siger: Nu har vi en ny og spændende situation med vækstmuligheder for Danmark i årene, der kommer. Der vil jeg gerne holde tingene adskilt,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Han hilser regeringens initiativ velkomment og understreger, at der ikke er nogen tid at spilde, når det gælder om at fremtidssikre den danske life science-branche.

»Jeg tror faktisk kun, at det er Schweiz, der kan måle sig med Danmark, når det gælder life science-branchens relative betydning for samfundet. Det er kun godt, at vækstteamet har et halvt års tid til at udføre sit arbejde, snarere end at det bliver en mangeårig tænketank. Vi har brug for handling,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Også hos medicinalindustriens brancheorganisation, Lægemiddelindustriforeningen, understreger koncernchef Ida Sofie Jensen, at foreningen er meget tilfreds med, at branchen nu har kurs mod en mere central placering i dansk erhvervspolitik.

»Det er vi meget glade for, men der er også behov for handling, for der foregår en hård international konkurrence om at være den førende life science-nation. Vi har grundlaget for at kunne være med helt fremme,« siger Ida Sofie Jensen.

Hos Dansk Industri er der også glæde at spore over regeringens satsning på life science-branchen. Det er en sektor, der er helt afgørende for Danmark, lyder det fra Tine Roed, der er direktør i Dansk Industri.

»Man kan ikke bare tage for givet, at den industri, vi har i dag, har vi også i morgen. Derfor er det vigtigt, at vi har fokus på rammevilkårene, så sundhedsindustrien kan blive ved med at vokse,« siger Tine Roed.