Regeringen siger ja til jagt på dansk skifergas

Med et overraskende ja fra den radikale klima- og energiminister er det en kendsgerning, at regeringen ikke længere udelukker udvinding af skifergas herhjemme.

Udvinding af skiftergas har været et overvældende energi-eventyr for USA. Oliegiganten Chevron (billedet) er gået i gang med udvindingen ved den rumænske by Pungesti. Skifergasudvindingen foregår ved at presse vand og kemikalier ned under stort tryk for at frigøre olie og gas. Foto: Mircea Resta, AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skifergassen er et overvældende energieventyr og boomer i USA samtidig med, at efterforskningen accellererer rundt om i verden. Nu bakker klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) også op om skifergasproduktion i Danmark.


Med opbakningen undsiger han dermed åbenlyst sin partifælle, den radikale miljøordfører Lone Loklindt. Med et ja fra klima- og energiministeren til at hente skifergas op fra den danske undergrund er det en kendsgerning, at regeringen ikke længere udelukker udvinding af den omdiskuterede gas fra skiferlag nede i dybet. Efter i sidste uge over for Berlingske Business at have afvist at give et klart svar om skifergassen er Rasmus Helveg Petersen pludselig blevet helt klar i mælet.

Skifergas i undergrunden

På et skriftligt spørgsmål fra folketingsmedlem Lars Christian Lilleholt (V) om ministeren går ind for udvinding af skifergas i Danmark og dermed øget produktion og afbrænding af fossile brændsler, svarer Rasmus Helveg Petersen:

»Regeringen har en ambitiøs plan for at omstille det danske energisystem til at blive baseret på vedvarende energi. Men fossile brændsler vil være en vigtig del af energisystemet i både Danmark og i resten af verden i mange år endnu. Derfor kan der også være god mening i at bringe mere dansk naturgas på markedet. Det kan være naturgas fra nye gasfelter i den danske del af Nordsøen eller fra skiferlag i den danske undergrund«, siger ministeren.

Rasmus Helveg Petersen tilføjer i sit svar til Venstre-manden, at øget produktion af naturgas ikke nødvendigvis fører til øget afbrænding af fossile brændsler og dermed øget udledning af klimagasser.

»Hvis naturgassen kan erstatte mere forurenende kul, vil det være positivt for klimaet. Det vil også gøre sig gældende for dansk produceret naturgas,« lyder det fra klima- og energiministeren.

Overgangsperiode

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) har allerede meldt klart ud, at skifergas kan anvendes i overgangsperioden frem mod 2050. Skifergassen vil så kunne erstatte olie og kul, der er mere belastende i CO2-sammenhæng.

Da regeringen i 2011 præsenterede en strategi og målsætning om, at Danmark skal blive uafhængig af kul, olie og gas i 2050 og markant reducere udledningen af drivhusgasser, var Danmark det første land i verden, der præsenterede en sådan handlingsplan. På Energiens Topmøde 11. juni udtalte Henrik Sass Larsen sig positivt om skifergas.

»Hvis indvinding af skifergas er miljømæssigt ansvarligt, kan det bidrage til at opretholde naturgasforsyningen mange år frem. Der er ikke nogen grund til, at vi ikke i Danmark skal beholde de arbejdspladser, der er forbundet med produktion og udvinding af skifergas,« sagde Henrik Sass Larsen.

Tirsdag i sidste uge godkendte Frederikshavn Byråd en miljøredegørelse. Det betyder, at det franskbaserede olieselskab Total kan foretage landets første prøveboring på en mark syd for Frederikshavn. Boringen vil vise, om der er skifergas til kommerciel udnyttelse i Danmark.

Splittelse hos de Radikale

I det andet og mindre regeringsparti, de Radikale, har der været splittelse i spørgsmålet. Miljøordfører Lone Loklindt er kritisk over for skifergassen. »Jeg er meget skeptisk, fordi vi har hørt, at teknologien har beskadiget drikkevandsreserver. Det ville være mere betryggende, at vi bare har det i undergrunden, men venter med at udnytte det,« sagde Lone Loklindt til BNB i sidste uge.

Franske Totals udgifter i forbindelse med den forestående prøveboring i Nordjylland og undersøgelser i Nordsjælland efter skifergas løber op cirka 300 mio. kroner. Hvis Total begynder kommerciel produktion af skifergas i Danmark, vil det kræve det en investering på mellem én og halvanden milliarder kroner. Og så er vi adskillige år ude i fremtiden.