Regeringen præsenterer milliard-pakke til landbruget

Erhvervs- og Vækstminister Henrik Sass Larsen (S) er klar med en fond på to milliarder kr., der skal hjælpe det kriseramte landbrug. Der er opbakning fra Finansrådet og realkreditten.

Fødevareminister Dan Jørgensen præsenterer sammen med erhvervsminister Henrik Sass Larsen en fond på to milliarder kr., der skal hjælpe det kriseramte landbrug. Der er opbakning fra Finansrådet og realkreditten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Regeringen er mandag formiddag blev enig med landbruget og den finansielle sektor om at øge indsatsen for at trække dansk landbrug ud af gældspiralen. Det skal ske ved gennem gældsnedbringelse for effektive landbrug eller ejerskifter på bedrifter, hvor effektiviteten hidtil ikke har kunnet løftes tilstrækkeligt. Derudover ser regeringen behov for at styrke landbrugets muligheder for at få adgang til kapital. Initiativet er ikke mindst rettet mod unge landmænd.

Derfor bliver der nu etableret en investeringsfond, Dansk Landbrugskapital, der bliver tilført et beløb på mindst to milliarder kr. Heraf kommer staten med 0,5 milliarder kr., mens resten stammer fra private investorer som pensionsselskaber og lignende.

Erhvervsministeriet skriver, at initiativerne vil kunne udvikle landbruget og understøtte den næste generation af landmænd. De danske landbrugsbedrifters høje gæld og svage kapitalisering betyder, at der ikke bliver investeret tilstrækkeligt i at forbedre produktionsapparatet, skriver ministeriet videre.

»Landbrugs- og fødevareerhvervet har stor betydning for dansk økonomi. Sunde landbrug skaber grundlag for modernisering og øgede investeringer i landbrugs- og fødevareerhvervet til gavn for vækst og arbejdspladser i hele Danmark,« siger erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen i en kommentar til planen.

Ministeren siger yderligere, at det er vigtigt, at landbrugserhvervet kommer videre oven på krisen og får løst op for den fastlåste situation med mange konkurstruede landbrug med høj gæld og lav likviditet.