Regeringen kommer med ny strategi for byggeriet

Regeringen er klar med en ny strategi for byggeriet, som får både ros og en lille smule ris fra Dansk Byggeri.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen er klar med en ny byggepolitisk strategi, der skal sætte fokus på de mange udfordringer i byggeriet og sætte rammerne for fremtidens byggeprojekter.

Strategien, der ifølge TV 2 News indeholder 34 forslag og er udarbejdet på tværs af 12 ministerier, indeholder både positive tiltag og blinde vinkler, mener brancheforeningen Dansk Byggeri.

»Det er rigtig godt, at hele 12 ministerier har nikket til den længe ventede strategi. En bred opbakning bør sikre, at indsatserne bliver til noget - også de langsigtede,« udtaler administrerende direktør i Dansk Byggeri Lars Storr-Hansen i en pressemeddelelse.

Han er fredag med til at lancere den byggepolitiske strategi. Udarbejdelsen af den blev iværksat i starten af sidste år, hvor Martin Lidegaard (R) var klima-, energi- og bygningsminister. Dengang udtalte Martin Lidegaard om formålet med strategien:

»I byggeriet ligger der et uudnyttet potentiale, som vi med en byggepolitisk strategi vil udfolde. Strategien vil blandt andet fokusere på at skabe bedre konkurrence, flere arbejdspladser, mere bæredygtigt byggeri og bedre rammevilkår for branchen. Og samtidig skal vi sikre, at vi har gode og sunde bygninger«.

Lars Storr-Hansen håber, at strategien vil få bred politisk opbakning og inddrage byggebranchen i udmøntningen af initiativerne. Dansk Byggeri oplyser desuden, at strategien har fokus på fem områder: regulering, konkurrence, det offentlige som kunde, samarbejdet mellem aktører og bæredygtighed.

Og der er ifølge Lars Storr-Hansen udsigt til flere fremskridt, herunder mindre bureaukrati:

»Der er her grund til at glæde sig over initiativer, der kan være med til at forkorte sagsbehandlingstider og øge kompetencer i kommunerne. Vi tror på en gevinst ved at samle sagsbehandlingen i større enheder – et initiativ, som vi venter os meget af.«

Hos Dansk Byggeri savner man dog fokus på kvaliteten i selve udbudsmaterialet:

»Her er der tale om en blind vinkel, når strategien konstaterer, at der er for få bydende på de store projekter. Man overser helt, at entreprenørerne er blevet mere opmærksomme på risikovurderinger og behovet for at have lønsomme projekter. Derfor bør der kastes et kritisk blik på det forhold, at mange projekter udbydes på urealistiske vilkår.«