Regeringen: Ingen tab ved at stå uden for bankunion

Lars Rohde, der er direktør for Danmarks Nationalbank, har vurderet, at det vil koste Danmark 50 milliarder kroner at stå uden for EUs bankunion. Men de tal afviser regeringen helt i en ny analyse.

Den Europæiske Centralbank (ECB) lyser op i Frankfurt, men danske politikere ønsker yderligere oplysninger, før de vil tage stilling til spørgsmålet om dansk deltagelse i EUs bankunion, som vil medføre tilsyn fra ECB. Foto: Frank Rumpenhorst/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er næppe forbundet med nogen større økonomisk regning for Dammark at stå uden for EUs bankunion, der har et fælles banktilsyn og en fælles afviklingsmekaniske for nødlidende banker.

Det fastslår regeringen i en ny og omfattende analyse af bankunionens konsekvenser for Danmark, som netop er udsendt.

Regeringens konklusion på dette område står dermed i skarp kontrast til de advarsler, som er kommet fra især Danmarks Nationalbank. Nationalbanken har talt om tab på omkring 50 milliarder kroner, som Danmark ville lide, hvis vi siger nej til at deltage i EUs bankunion. Også Tænketank Europa har advaret om risikoen for en dansk nej-regning på et tocifret milliardbeløb.

Advarsel om usikkerhed

De gigantiske tab skulle især opstå på grund af øget usikkerhed om de største danske banker, hvis de undlader at tilslutte sig den forsikringsordning, som bankunionen anses for at være. Øget usikkerhed øger renterne, når bankerne skal skaffe kapital på de globale kapitalmarkeder, hvilket så medfører højere renter på udlån til danske virksomheder og husholdninger, understreges det.

Men regeringens eksperter konkluderer, at der ikke er tegn på, at det vil få betydning for danske bankers rating, om de er underlagt tilsyn fra ECB eller ej. På den baggrund er det heller ikke sandsynligt, at en beslutning om ikke at deltage i samarbejdet vil føre til markedspres for, at bankeres kapitalisering hæves. Det skyldes også, at de danske banker i dag er blandt de bedst kapitaliserede i EU.

Boligejerne skovler penge ind

Hvad det kommer til at koste at stå uden for bankunionen, er der dog ingen, som kan sige med sikkerhed i dag, fastslår Morten Messerschmidt, der sidder i Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti.

»For i 2000, da vi stemte om euroen, sagde alle også, at det ville koste en formue for Danmark at stå uden for euroen. Men nu skovler danske boligejere penge ind på, at renten i Danmark er lavere end i eurolandene. Så det er de steder, hvor der er orden i sagerne og tillid til systemet, som får lave renter og indstrømning af penge,« siger Morten Messerschmidt.

Han tilføjer, at det bedste for Danmark lige nu derfor vil være at vente med at gå med i bankunionen og se tiden an.

Nationalbankdirektør Lars Rohde har vurderet, at Danmark selv må etablere en plan for, hvordan vi afvikler store, nød-lidende banker, hvis vi ikke kommer med i bankunionen. Og da Danmark har en af de største bankkoncentrationer i Europa, bliver det en meget svær opgave, hvis vi fremover skal beskytte skatteborgerne.

»Ud over en konkret afviklingsplan for vores egne store banker, SIFI-bankerne (systemically important financial institution, red.), vil det også kræve, at vi hæver kapitalkravene endnu mere, således at bankerne bliver ekstraordinært polstrede. Et bud er, at det vil kræve yderligere op til 50 milliarder kroner i ansvarlig kapital i de store banker,« har Lars Rohde udtalt.

At Den Europæiske Centralbank (ECB) i den nye bankunion får mulighed for at gribe ind over for de store banker herhjemme, kalder EU-ordfører Lars Barfoed fra de Konservative for »logisk«.

»For store banker, som har aktiviteter i flere lande, er det logisk og fornuftigt, at ECB holder øje med, om den har nok kapital til at opfylde de risici, den har forpligtiget sig til. Der, hvor vi så selv skal gøre det, er i forhold til de lokale og regionale pengeinstitutter. Men der er behov for at dykke ned i, hvilke værktøjer ECB får, og hvad der forstås ved en generel risiko, hvor de får mulighed for at fastsætte regler også for Danmark,« siger Lars Barfoed.

Konsekvenserne skal undersøges

Han tilføjer, at de Konservative ligesom regeringen gerne vil undersøge de samlede konsekvenser for Danmark nøjere, før de beslutter, om de vil anbefale et dansk ja eller nej til EUs bankunion.

Morten Messerschmidt afviser dog helt, at det er en god idé at lade ECB overtage handlefrihed fra Danmark.

»Det kan godt være, at Finanstilsynet herhjemme har begået fejl under finanskrisen, men at ECB som institution skulle være bedre, er der ikke meget, som tyder på. Det er samtidig en meget stor indgriben i danske forhold, der vil blive tale om, så det er en klart bedre idé for Danmark at vente og se, om det hele bliver bedre i eurolandene med bank-unionen, før vi kaster alle vores egne ting over bord,« siger han.