Regeringen forenkler miljøreguleringen

Vejen til en miljøgodkendelse skal fremover gøres lettere og hurtigere ved at indføre generelle standarder i stedet for at vurdere hver enkelt virksomheds individuelle udledning.

Foto: Jørgen Schytte.
Læs mere
Fold sammen

Målet er en hurtigere udbygning og omstilling af virksomhederne inden for den danske fødevareproduktion. Derfor forenkler regeringen sagsbehandlingen af miljøgodkendelser som led i den hjælpepakke til landbrug og fødevareproduktionen, som præsenteres mandag formiddag.

Blandt andet introduceres der generelle miljøkrav til de forskellige brancher i stedet for de individuelle vurderinger, som tidligere har været gældende, og som har skabt en omstændig og langsom godkendelsesproces.

»Branchebekendtgørelser er standardiserede miljøkrav til specifikke brancher , hvor de berørte virksomheder kan nøjes med at sende en anmeldelse i stedet for en ansøgning om miljøgodkendelse; en anmeldelse kan sagsbehandles på under fire uger . Der vil blive udarbejdet flere branchebekendtgørelser med sådanne enkle standarder i en tæt dialog med erhvervet,« skriver regeringen, som dog understreger, at de generelle standarder ikke kan indføres overalt. I første omgang indføres branchestandarder inden for biogasanlæg samt korn- og fodervirksomheder.

»Hvis sagsbehandlingen effektiviseres, vil virksomhederne hurtigere kunne udbygge og omstille produktionen. Det vil øge produktiviteten og blandt andet medføre, at nye miljøvenlige og ressourceeffektive teknologier og processer hurtigere indføres,« skriver regeringen, som desuden vil afdække, hvordan sagsbehandlingen kan understøttes digitalt.

Regeringen mener, at hver femte miljøgodkendelse helt vil kunne undværes, hvilket vil kunne reduceres arbejdet med de nuværende 5.900 godkendelser betragteligt.

Et enklere og hurtigere miljøgodkendelsessystem vil kunne reducere virksomhedernes administrative omkostninger, fremskynde planlagte investeringer, og øge produktionen med efterfølgende skabelse af arbejdspladser. Endelig vil det øgede investeringsniveau føre yderligere investeringer med sig, vurderer regeringen.

Med vækstplanen vil regeringen generelt styrke væksten i fødevarebranchen såvel som øge både miljøbeskyttelsen og fødevaresikkerheden.

»Den danske fødevareproduktion skal også i fremtiden bygge på et højt niveau for miljøbeskyttelse og fødevaresikkerhed. Regeringen ønsker en offentlig regulering, der er løsningsorienteret, og som giver gode muligheder for vækst og udvikling i de danske fødevarevirksomheder,« skriver regeringen.