Regeringen fastsætter grænse for afdragsfrihed

Det bliver vanskeligere at få et afdragsfrit lån. Med ny regulering lægger Finanstilsynet loft over de afdragsfrie lån, som nu maksimalt må udgøre 55 procent af lånets yderste 20 procent.

Kampen mod de afdragsfrie lån forstærkes nu med hård regulering fra Finanstilsynet. som maksimalt vil lade dem udgøre 55 procent af institutternes udlån. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kampen mod de afdragsfrie lån forstærkes nu med hård regulering fra Finanstilsynet. som maksimalt vil lade dem udgøre 55 procent af institutternes udlån.

Dermed fastsætter lovgivning nu, at afdragsfrihed maksimalt må udgøre 55 procent på de yderste 20 procent af udlånet.

Det bekræfter erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) over for TV2 Finans.

I dag udgør de afdragsfrie lån 56 procent af realkreditinstitutternes samlede udlån.

Realkreditinstitutterne får seks år til at få niveauet til at passe med reguleringen.

»Grænsen svarer til det niveau, som der er i dag. Den indføres for at undgå fremtidige eksplosioner på boligmarkedet. Det er en nænsom og forholdsvis langsom indfasning,« siger Henrik Sass Larsen, som ikke betegner indgrebet som hårdt.

Udsigten til reguleringen har rejst en kritik om, at grænsen vil gå hårdt ud over landdistrikterne, som får mindre adgang til afdragsfrihed på grund af boligmarkedets skrøbelighed.

Den vurdering deler Henrik Sass Larsen dog ikke.

»Hovedparten af de afdragsfrie lån bliver givet i byerne, og der er intet der fordrer, at man skulle begynde at sænke andelen af afdragsfrie lån på landet. Både prisstigninger og prisfald sker hurtigst i byerne,« siger Henrik Sass Larsen.

Både Nationalbanken, kreditvurderingsinstitutterne og Finanstilsynet har tidligere advaret om, at de mange afdragsfrie lån i Danmark er en trussel for dansk økonomi, for realkreditsektoren og for den enkelte boligejer.

Den endelige udformning af reguleringen ventes at blive offentliggjort af Finanstilsynet torsdag omkring klokken 10.30.