Regeringen dropper at lette topskatten: Her er vejen frem ifølge erhvervslivet

Både hos IT- og ingeniørbranchen er der ærgrelse over, at topskattelettelser ikke kommer på forhandlingsbordet til efteråret. Det vil blive sværere at tiltrække højt kvalificeret udenlandsk arbejdskraft, lyder det.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson.
Læs mere
Fold sammen

Udsigten til, at topskatten kunne blive lettet var »for god til at være sand«.

Alligevel ærgrer administrende direktør Carsten Toft Boesen fra ingeniørfirmaet Niras sig over, at regeringen nu endegyldigt dropper at forhandle om lettelser af topskatten til efteråret, som udenrigsminister Anders Samuelsen slog fast søndag.

»Det betyder noget for vores konkurrenceevne overfor udenlandske konkurrenter. Det er ærgeligt, at man dropper det, men skuffen er ikke specielt stor, for jeg har aldrig troet på, at det faktisk ville ske,« siger Toft Boesen.

Også hos ingeniørrådgivningsvirksomheden COWI ærgrer man sig.

»Topskatten er én blandt flere hindringer for at kunne tiltrække og fastholde udenlandske talenter. Ved at tage topskattelettelser ud af regeringens kommende skatteudspil, understøtter man dermed ikke tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft – og det synes jeg selvfølgelig er ærgerligt,« siger administrerende direktør Lars-Peter Søbye.

Der er generel ærgrelse at spore i det danske erhvevsliv. I en undersøgelse tidligere på året svarede hvert tredje medlem af IT-branchen, at der er opgaver, der ikke bliver løst, fordi der ikke kan skaffes den fornødne arbejdskraft.

»Der er ingen tvivl om, at det danske skattetryk hindrer rekruttering af udenlandsk arbejdskraft - og er en udfordring for at fastholde de særligt talentfulde IT-medarbejdere. Det meget højt skattetryk er ingen fordel, for Danmark er i konkurrence med mange andre spændende lande om de rigtigt dygtige medarbejdere, som netop ligger i den ende, hvor de mærker topskatten,« siger Birgitte Hass, administrerende direktør for brancheorganisationen IT-Branchen.

Knap hver tredje af de danske IT-virksomheder har lige nu udenlandsk arbejdskraft ansat, viser IT-Branchens kortlægning, og 6,5% planlægger at ansætte udenlandske eksperter i år, mens 14,3% forventer at gøre det på længere sigt.

Derfor ærgrer det også Dansk Industris brancheorganisation for IT og tele, DI Digital, ærgrer sig over, at topskattelettelser er parkeret politisk.

»Det er selvfølgelig ærgerligt, at der ikke er flertal for topskattelettelser, for det ville for alvor gøre en forskel på arbejdsudbuddet. Men der er andre muligheder i værktøjskassen, som vi opfordrer regeringen til at kikke på - blandt andet loftet over beskæftigelsesfradraget og en forlængelse af den periode, som forskere og andre højtlønnede kan være under bruttoskatteordningen på, fra fem til syv år. Det vil give bedre adgang til udenlandsk arbejdskraft af den type specialister, som det er allersværest at få til Danmark,« siger Adam Lebech, direktør i DI Digital.

Han henviser til de 33 anbefalinger, som regeringens digitale vækstpanel under kommende Lego-direktør Niels B. Christiansen kom med i foråret.

»De 16 handler om uddannelse, kompetence og forskning. Her kan man lave målrettede tiltag, så vi uddanner og efteruddanner flere og rekrutterer flere fra udlandet,« påpeger Adam Lebech i forventning om, at det indgår i den digitale vækstpakke, som erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) skal aflevere til efteråret.

Birgitte Hass ser gerne et forhøjet fradrag for teknologiinvesteringer, en mulighed for at kunne bruge pensionsmidler til investering i IT-fonde, som kan bidrage til et opsving, og at man får aktiebeskatningen ned på niveau med Sverige og Norge.

Selv om regeringen ikke kommer til at forhandle topskattelettelser, fastholder Samuelsen ønsket om at lette skatten.

»Vi kommer med historisk store forslag til skattelettelser, men de kommer ikke til at inkludere topskat,« sagde han søndag til DR Nyheder.

Anders Samuelsen vil i stedet sætte sig til forhandlingsbordet for at diskutere, hvilke skatter der ellers kan lettes.