Regeringen afviser registrering af lobbyisme

Danske lobbyister vil gerne registreres. Det vil give større gennemsigtighed, mener PR-bureauernes brancheforening. Venstre og De Konservative afviser forslaget.

Venstres erhvervspolitiske ordfører er ikke begejstret for registrering af lobbyister.<br>Foto: Lars Helsinghof Fold sammen
Læs mere
De danske PR-virksomheder ønsker registrering og dermed mere åbenhed om lobbyisme i det politiske system. Fraværet af regler på området fastholder danske lobbyister som en gruppe lyssky elementer, lyder det fra Brancheforeningen for Public Relations Virksomheder.

Men både Venstre og De Konservative afviser forslaget.

"Det er jeg meget stor modstander af. Jeg mener ikke, at man skal registrere, hvem politikerne har kontakt til. Vi har demokrati, hvor alle mennesker skal have mulighed for at rette henvendelse med en stor eller lille sag. Det vil være helt forkert at lave registre over det. Det vil jeg være meget stor modstander af."

Sådan lyder meldingen fra Venstres erhvervsordfører Jacob Jensen, der også stiller sig kritisk over for overhovedet at definere lobbyisme.

"Alle der henvender sig, skriver eller udtaler sig, er en form for lobbyisme. Jeg vil have svært ved at definere lobbyisme."

Asbjørn Haugstrup, partner i Rostra Kommunikation og bestyrelsesmedlem i Brancheforeningen for Public Relations Virksomheder, mener dog heller ikke, at det præcis skal registreres, hvem det enkelte folketingsmedlem har kontakt med.

"Det vil alt for let kunne bruges til politiske drillerier og chikane, og så går man glip af det positive, som lobby kan bidrage med: Nemlig ny og relevant viden til beslutningsprocessen, fordi f.eks. folketingsmedlemmer vil undgå en del møder," siger han.

Derimod skal lobbyisterne ifølge ham blot registreres som lobbyister og overordnet oplyse, hvem de arbejder for, så offentligheden ved, hvem der er inde over det politiske system - lige som i USA og EU, hvor lobbyisterne skal fortælle, hvem de arbejder for og registrere sig, når de involveret i påvirkning af det politiske system.

De Konservative afviser alligevl helt overordnet, at der er brug for mere registrering.

"Jeg er meget kritisk," siger erhvervsordfører Per Ørum Jørgensen og understreger, at der ligger et stort ansvar hos den enkelte politiker i forhold til lobbyisterne.

DF er positive

Dansk Folkeparti er derimod positive over for registrering af lobbyister, og medieordfører Louise Frevert har selv svært ved at gennemskue, hvilke interesser de forskellige lobbyister har.

"Som udgangspunkt, så synes jeg, det er en god ide at få noget gennemsigtighed på det her område. Selv i min lille verden kan det være vanskeligt at finde ud af, hvem der taler med hvem, og hvilke interesser de har."

Louise Frevert understreger, at der stadig vil være en "sub-kultur" af lobbyister, der ikke kan registreres, men at en generelt registrering ville skabe mere gennemsigtighed på området.