Regering til angreb på Norwegians discountansatte

Den norske trafikminister vil gå til EU for at stoppe Norwegians brug af billig arbejdskraft fra Asien.

Norwegian er blevet kritiseret af mange for at trække på billig arbejdskraft fra blandt andet Thailand. Nu vil den norske trafikminister sætte ind over for forholdene i flyselskabet.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Feldt Rasmussen

I onsdags kom det frem, at det norske flyselskab Norwegian har hyret personale fra Thailand til langt lavere løn end normalt. Formanden for fagforeningen "Parat" kaldte det social dumping.

Og nu går den norske trafikminister, Ketil Solvik-Olsen, også for alvor ud og reagerer på forholdene med billig arbejdskraft.

»Det er godt med konkurrence. Men dem, der vinder konkurrencen, skal gøre det, fordi de arbejder smartere og bedre end konkurrenterne. Ikke fordi de underbyder på løn ved at hente lavtlønnet arbejdskraft fra andre steder,« siger han til den norske station NRK.

Han vil i løbet af de næste uger sende et brev til EU-kommissionen i et forsøg på at arbejde med at få indført nogle strengere regler.

I januar i år ønskede Norwegian en lovændring, så de kunne hyre billig asiatisk arbejdskraft til deres nye Dreamliner-fly på de oversøiske ruter. Det ville kræve en ændring i Norges udlændingelov for at gøre det muligt at ansætte udenlandsk arbejdskraft. Det afslog den norske regering.

I USA har man også stejlet over Norwegians lavtlønnede arbejdskraft. Den amerikanske pilotforeninger er utilfredse over, at Norwegian flyver med personale på asiatiske vilkår på ruterne mellem Europa og USA. Foreningen mener, at det er et reelt brud med den aftale, mellem USA og EU, som også Norge har skrevet under på.

Norwegian udtaler i en mail, at de er udsat for et fagforeningsspil med en række angreb. Og meddeler, at selskabet overholder sikkerhedsbestemmelser, hviletider og arbejdsforhold om bord på flyene er helt i tråd med de regler, der gælder for europæisk luftfart.