Redningsplaner sender fleksrenter skarpt ned

De seneste dages redningsplaner har sendt boligrenterne skarpt ned, men det er ikke nødvendigvis godt, lyder advarslen fra flere professorer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prisen for at låne dykker skarpt efter offentliggørelsen af endnu et regeringsindgreb rettet mod at stabilisere de danske realkreditmarkeder.

På bare tre dage er ydelsen på et etårigt flekslån på en million kroner nu faldet med 3600 kr. om året efter skat, viser beregninger foretaget af Nykredit. Alene i går blev der kappet knap 900 kr. af den årlige ydelse på det korteste flekslån. Det skriver dagbladet Børsen tirsdag.

Selv om de seneste dages redningsplaner har sendt boligrenterne skarpt ned, så mødes beslutningen om støtteopkøb for op til 22 mia. kr. ved de kommende flekslånsauktioner i december med kritik fra professor David Lando og professor, Jesper Rangvid, begge fra CBS.

»Støtteopkøb er ikke det rigtige. Vi kan altid finde argumenter for at gøre noget for at hjælpe markedet, men skal vi også opveje fordele og ulemper. Argumenterne for at foretage støtteopkøb opvejer denne gang ikke, at man påvirker det private marked,« siger Jesper Rangvid.

Finansministeriet annoncerede mandag, at Den Sociale Pensionsfond (DSP), som ejer statsobligationer for knap 130 mia. kr., vil få lov at købe etårige flekslån for 22 mia. kr. ved den ved de kommende flekslånsauktioner i december.

Det er anden gang på fire dage, at regeringen griber ind for at hjælpe realkreditmarkedet.

Fredag foretog regeringen et målrettet indgreb for at undgå et tvangsudsalg af lange realkreditobligationer fra pensionssektoren. I går annoncerede regeringen så dels et indgreb rettet mod at stabilisere renten på flekslån og annoncerede dels, at bliver åbnet for udstedelser af 30-årige obligationer, som efterspørges af de danske pensionskasser, skriver Børsen.

RB-Børsen