Rederiforening: Frihandelsaftale med Vietnam er godt nyt

Efter to et halvt års forhandlinger er en færdigarbejdet frihandelsaftale mellem EU og Vietnam faldet på plads, og det er godt nyt for dansk skibsfart, påpeger Danmarks Rederiforening.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Schütt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aftalen skaber ifølge interesseorganisationen nemlig grobund for en kommende og mere vidtrækkende EU-ASEAN interregional frihandelsaftale.

- Vi er godt tilfredse med færdiggørelsen af frihandelsaftalen med Vietnam. Sydøstasien er en vigtig region for dansk søfart og for dansk eksport generelt. Det er godt, at EU med aftalen med Singapore i 2014 og nu med Vietnam i 2015, ser lige så stor værdi i handlen med ASEAN-landene, som vi gør, siger underdirektør i Danmarks Rederiforening Jacob K. Clasen i en pressemeddelelse.

Han tilføjer, at han håber, at den nye aftale motiverer EU til også at forhandle aftaler på plads med lande som Indonesien og Malaysia.

I dag tegner dansk skibsfart sig for mere end 2 mia. kr. i eksport til Vietnam, og med den nye frihandelsaftale ventes det tal ifølge Danmarks Rederiforening at stige.

Den specifikke ordlyd for frihandelsaftalen er endnu ikke offentliggjort, da der stadig udestår juridiske gennemgange og et stort arbejde med at oversætte aftalen, men hos Danmarks Rederiforening er man forsigtigt optimistisk.

- Ser vi nærmere på detaljerne af aftalen, forventer vi, at den sikrer fri og lige adgang til søtransport til og fra Vietnam, men vi forventer ikke en total liberalisering af kystfartsrestriktionerne i Vietnam. Vi har dog en klar forventning om, at aftalen vil indeholde en vis liberalisering af markedsadgangen på områder som feedering og transport af tomme containere på nogle af de indenlandske stræk, siger Jacob K. Clasen.