Rederiet Norden foretager kraftig nedskrivning af skibe

Rederiet Norden nedskriver den regnskabsmæssige værdi af sine skibe og hensætter samtidig et stort beløb.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rederiet Norden har nedskrevet værdien af sin tørlastflåde og hensat 340 mio. dollar, svarende til godt 2,3 mia. kr., uden likviditetseffekt.

Det oplyser selskabet via fondsbørsen onsdag eftermiddag.

Den regnskabsmæssige værdi af Nordens tørlastskibe nedskrives med 180 mio. dollar, og samtidig hensættes der yderligere 160 mio. dollar til tab på langtidsindbefragtede tørlastskibe, fortæller rederiet.

Den samlede hensættelse indregnes i årsregnskabet for 2015, oplyser Norden.

- Markedsværdierne på tørlastskibe og forward raterne for de kommende år faldt kraftigt i fjerde kvartal 2015. Mæglervurderingerne af Nordens egne skibe og nybygningsordrer, inklusive joint ventures og aktiver bestemt for salg, lå ved udgangen af året 203 mio. dollar under de regnskabsmæssige værdier og kostpriser for nybygninger, og Norden har derfor på sædvanlig vis gennemført nedskrivningstest, skriver selskabet i meddelelsen.

- Nedskrivningen og hensættelsen, der er baseret på en kapitalværdiberegning (”value in use”) kommer som følge af, at ledelsen i nedskrivningstesten for tørlast har reduceret sine forventninger til de fremtidige rateniveauer i forhold til tidligere antagelser, fortsætter Norden.

Det er blandt andet omstillingen af den kinesiske økonomi og den deraf følgende lavere vækst i verdens næststørste økonomi, som har ramt efterspørgslen på tørlastmarkedet og betydet en stor overkapacitet på markedet, begrunder Norden.

Derfor venter ledelsen i rederiet fortsat lave rater i de kommende to år, mens raterne herefter atter forventes at stige.

Efter nedskrivningen og hensættelsen er den bogførte værdi af Nordens egenkapital på 0,9 mia. dollar - eller omkring 150 kr. per aktie - og det er på niveau med den sandsynlige værdi af fremtidige pengestrømme baseret på ledelsens nuværende markedsforventninger, skriver Norden i meddelelsen.

Samtidig med nedskrivningen af tørlastflåden er der også foretaget en nedskrivningstest af tankforretningen, hvor der dog ikke er fundet behov for nedskrivninger.

- Hensættelsen relateret til de langtidsindbefragtede tørlastskibe fordeles over de næste fire år og vil resultere i en positiv effekt på EBIT på et tilsvarende beløb i perioden. Omkring en tredjedel af hensættelsen vil blive tilbageført i 2016. Nedskrivningen på egne skibe medfører en forbedring af EBIT i 2016 på 10 mio. dollar som følge af reducerede afskrivninger, skriver Norden.

Hverken nedskrivningerne eller hensættelsen har effekt på rederiets pengestrømme eller låneaftaler, og ledelsen vurderer derfor, at Norden samlet set fortsat er stærkt finansielt set.

Som konsekvens af nedskrivningerne og hensættelsen sænker Norden dog sine forventninger til 2015, hvor der nu ventes et driftsresultat (EBIT) på minus 277 til minus 297 mio. dollar mod den tidligere forventning om et overskud på den post på 43-63 mio. dollar.

Tørlastindekset Baltic Dry faldt onsdag med 1,4 pct. til 358 point. Det var dermed 13. dag i træk, at tørlastindekset faldt og samtidig ny bundrekord.