Rederierne købte skibe i stor stil i 2015 trods presset marked

I alt blev der sidste år bestilt 255 nye skibe med en samlet kapacitet på 2,34 mteu. - millioner 20-fods containere.

Faldende fragtrater og for mange skibe på vandet var i 2015 en udfordring for containerrederierne, men svære markedsbetingelser afholdt ikke rederierne fra at bestille flere containerskibe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Faldende fragtrater og for mange skibe på vandet var i 2015 en udfordring for containerrederierne, men svære markedsbetingelser afholdt ikke rederierne fra at bestille flere containerskibe.

Det skriver analysefirmaet Alphaliner i en ny analyse.

I alt blev der sidste år bestilt 255 nye skibe med en samlet kapacitet på 2,34 mteu. - millioner 20-fods containere.

- Værdien af de containerskibe, der blev indgået kontrakt om i løbet af sidste år, nåede et estimat på 20,2 mia. dollar. 98 pct. højere end i 2014, skriver Alphaliner.

Analysehuset peger på, at en stor del af de nye kontrakter blev indgået, fordi nye regler pressede rederierne til hamstring.

- En stor del af disse nye kontrakter var drevet af de nye IMO Tier III-krav, hvilket forårsagede, at nogle ejere fremskyndede planlagte ordrer. På den måde kunne de mere dyre løsninger, der var krævet for at kunne imødekomme de strengere emissions-standarder for skibe fra 1. januar 2016, blive undgået, skriver Alphaliner.

Desuden har et internt kapløb i branchen om at blive operatør af skibe med den største kapacitet også været en medvirkende årsag til de høje bestillingstal. Ifølge analysehuset blev der i 2015 bestilt 60 store containerskibe med en kapacitet på 18.000-22.000 teu.

- Det store antal af skibe på denne størrelse, der bliver leveret i de kommende år, vil tilføre et yderligere pres på den overkapacitet, der i øjeblikket plager markedet, vurderer analysefirmaet.

Den oplagte flådekapacitet blev ifølge analysefirmaet femdoblet i løbet af sidste år, og Alphaliner fremhæver, at ubalancen i udbuddet dramatisk blev forværret i årets løb.

Analysefirmaets analytikere peger på, at den oplagte flådekapacitet i årets løb lå lige under 2 pct., men den ventes at stige til omkring 7 pct. i 2016.

- Rederierne vil ikke desto mindre fortsætte med at aflyse havneanløb frem til nytårsperioden i februar, hvilket vil lede til lignende antal af store skibe, som bliver lagt op i de næste to måneder. En signifikant reduktion af den oplagte flådekapacitet er ikke ventet før april, skriver analysefirmaet.