Rederier får brug for 75 bevæbnede vagter

Skibsredere har ikke opgivet tanken om at få bevæbnede vagter fra militær og hjemmeværn.

Danske rederier får i første omgang brug for et korps af omkring 75 bevæbnede vagter til at beskytte danske fragtskibe mod kriminelle pirater.

Det vurderer vicedirektør i Danmarks Rederiforening Jan Fritz Hansen.

- Det er et slag på tasken, at vi får brug for et korps af 75 bevæbnede vagter til at dække behovet i første omgang, siger Jan Fritz Hansen.

De somaliske piraters kriminelle hærgen gør, at en del danske fragtskibe har brug for væbnet beskyttelse på sejladsen hele vejen fra Indien over Det Indiske Ocean og op mod Suez-kanalen.

Somaliske pirater skyder efter alle typer fartøjer, som de forsøger at kapre for at tage besætningerne som gidsler. De bruger håndvåben som pistoler og geværer, men også skulderbårne våben, der kan affyre raketter, som kan trænge gennem metal.

Rederierne har ikke opgivet tanken om et samarbejde med militæret, og det vil de drøfte med forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) på et møde torsdag.

- Vi har hørt argumenterne imod bevæbnede vagter fra militær og hjemmeværn på danske skibe. Et af dem har været, at der er tale om lejesoldater, siger Jan Fritz Hansen og fortsætter:

- Men da soldaterne fortsat vil være under egen kommando - og ikke under skibenes kommando - har jeg svært ved at se, at der er tale om lejesoldater.

Soldater fra militæret og hjemmeværnet vil være en nemmere løsning for rederierne i stedet for den mere besværlige proces:

Her skal Justitsministeriet godkende hver enkelt vagt, der skal arbejde i de private sikkerhedsfirmaer, som rederierne hyrer til at klare opgaven.

Bevæbnede vagter har i adskillige tilfælde forhindret kapringer af skibe, fordi der er blevet skudt igen mod piraterne, som derefter har opgivet deres forehavende.

Ni danskere er i øjeblikket gidsler hos somaliske pirater. Det er to søfolk fra fragtskibet Leopard, der blev taget den 12. januar, og syv danske sejlere, der blev taget til fange den 24. februar.

/ritzau/