Reddet af Bill Gates

Venligt stemte investorer, et dansk biotekselskab med penge i kassen og Bill Gates' ønske om at hjælpe børn i den fattige del af verden har reddet resterne af biotekselskabet Ace Bioscience.

Det er lykkedes det danske biotekselskab TD Vaccines at skaffe kapital fra bl.a. Microsoft-milliardæren Bill Gates og hans hustru Melinda Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

61-årige Ingelise Saunders har prøvet lidt af hvert. Både som højtplaceret direktør i Novo Nordisk og som chef i britisk og dansk biotek. Men de seneste års udvikling i dansk biotek har alligevel gjort hende alvorligt bekymret.

»På nogle punkter er det meget sundt, at der bliver skåret ind til benet og strømlinet. Men det er blevet lidt for dramatisk i dansk biotek. Rigtig mange af de selskaber, der blev stiftet omkring årtusindeskiftet er nået til den afgørende fase i deres lægemiddelforsøg samtidig med, at deres investorerer er ramt af den økonomiske krise. Hvis de selskaber ikke opnår klare resultater med deres lægemidler og har brug for at lave nye studier, hvor går de så hen? Det er et meget stort problem,« siger Ingelise Saunders.

Indtil efteråret 2009 var hun adm. direktør i biotekselskabet ACE BioSciences, som blandt andet udvikler vaccine mod diarré. Et vigtigt fase II-studie med en diarrévaccine fejlede imidlertid, samtidig med at hovedaktionæren, kriseramte BankInvest, besluttede sig for at droppe biotek.

I modsætning til andre biotekselskaber var ACE BioSciences imidlertid heldig. Både BankInvest og Sun­stone Capital var aktionærer i både ACE BioSciences og i det noget mere succesfulde biotekselskab Zymenex, der i 2008 solgte et projekt for mere end 600 millioner kr., og Zymenex købte størstedelen af ACEs tilbageværende projekter.

Starter ny virksomhed

Et projekt, en vaccine mod diarré, der var i fase II, faldt dog uden for Zymenex' interesseområde, så Sunstone og Dansk Innovationsinvestering valgte sammen med Ingelise Saunders at køre projektet videre i et nyt selskab, TD Vaccines, som blev etableret i november 2009.

Samtidig lykkedes det selskabet af få et sted mellem 35 og 40 millioner kr. fra PATH, en amerikansk organisation, der blandt andet har fået kapital fra Microsoft-milliardæren Bill Gates og hans hustru Melinda.

»Alt i alt er det hele endt meget konstruktivt. Med pengene fra PATH kan vi gennemføre fase II-forsøg med vaccinen. Falder de heldigt ud, kan vi fortsætte med at udvikle den til et middel mod rejsediarré hos voksne, mens PATH vil udvikle vaccine til at forebygge diarré hos børn i de fattigste lande,« fortæller Ingelise Saunders, der også er involveret i at hjælpe andre kriseramte biotekselskaber, heriblandt Action Pharma, hvor hun tidligere på året blev direktør, og Nordic Vaccines, hvor hun er bestyrelsesformand.

Fyrer alle medarbejdere

Nordic Vaccines er det seneste eksempel på en dansk biotekvirksomhed, der må skære helt ind til benet.

I sidste uge valgte selskabet at fyre alle medarbejdere.

»For at få pengene til at række så langt som muligt, har vi besluttet at skære ned på vores faste omkostninger, og derfor har vi opsagt alle medarbejdere bortset fra direktøren. Alle medarbejdere arbejder i deres opsigelsesvarsel, og vi er i forhandlinger om en konsolidering med andre virksomheder. Vi forventer at finde en løsning hen over sommeren,« siger Ingelise Saunders.