Rebiens kritik af klimamålene møder modstand: »Man går enten ned eller kommer i havn sammen«

Onsdagens udmelding om klimamålene fra formanden for Novo Nordisk Fonden, Lars Rebien Sørensen, møder nu kritik. Selv om perspektivet på CO2-reduktionen skal være globalt, så betyder det ikke, at man ikke skal have en selvstændig klimaambition, lyder det blandt andet.

Ikke alle er enige i Novo Fondens formand Lars Rebien Sørensens kritik af de nationale klimamål og partnerskaberne med erhvervslivet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisk Fondens bestyrelsesformand, en af kæmperne i dansk erhvervsliv, Lars Rebien Sørensen, kritiserede onsdag erhvervslivet for at være taget som gidsler i et politisk spil om klimaet.

Han fokuserede særligt på regeringens plan om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030 og de 13 klimapartnerskaber, som er indgået mellem regeringen og store dele af erhvervslivet.

Ifølge Lars Rebien Sørensen burde politikere og dansk erhvervsliv i fællesskab sadle om og droppe den nationalt baserede måde at beregne CO2-udledning på for i stedet at se på, hvor meget CO2 den enkelte dansker og de enkelte virksomheder udleder gennem deres forbrug.

Men den melding møder nu kritik.

Adm. direktør i Dansk Energi Lars Aagaard erklærer sig enig i, at perspektivet i CO2-reduktionen skal være globalt. Men at det ikke betyder, vi skal læne os tilbage i Danmark.

»Vi har jo ikke et eller andet verdensparlament, som kommer og fikser det. Jeg er enig i, at perspektivet skal være globalt, men jeg er ikke enig i konklusionen om, at vi så ikke skal gøre noget nationalt i Danmark. Lars Rebien Sørensen får det til at lyde, som om vi ikke skal have en selvstændig klimaambition for vores land, og det er jeg uenig i,« siger Lars Aagaard.

Binder sig til samme mast

Han peger på, at danske virksomheder i forvejen generelt er ret klimaeffektive sammenlignet med de øvrige industrier. Og derfor handler det heller ikke om at stoppe produktion af cement eller kød, men om at gøre det så klimavenligt som muligt.

»Erhvervslivet og regeringen er jo i gang med at binde sig til den samme mast, så man går enten ned eller kommer i havn sammen,« siger han og supplerer:

»Jeg synes, det er en postgang for tidligt at konkludere, hvordan partnerskaberne ender. Det er netop et partnerskab, hvor man stiller krav til sin partner. Jeg oplever, at regeringen reelt leder efter gode partnerskaber, og at de godt kan se, at det ikke fungerer, hvis man går konkurs, når man bliver grøn.«

Adm. direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard, mener bestemt, at Danmark skal have en selvstændig klimaambition. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

Han stiller sig undrende over for nogle af Lars Rebien Sørensens bekymringer, hvad angår vilkårene for erhvervslivet.

»Jeg ved ikke, om han læser Berlingske hver dag, men flere af hans bekymringer har været italesat ret tydeligt. Flere har sagt, at det kommer til at koste noget. Og jeg er sikker på, at samfundet kan løfte den opgave, men det er klart, at man ikke kan få alt på velfærdshylden på samme tid som klimamålene. Men man må kunne komme i tanke om noget, der er lidt mindre vigtigt end klimaet,« siger den adm. direktør i Dansk Energi.

Nipper: Vær ikke nervøs

Hos Grundfos gik topchef Mads Nipper på Twitter tidligt onsdag morgen og kommenterede udmeldingen fra Rebien.

»Jeg synes, han har nogle vigtige pointer i, at vi ikke skal få dansk tunnelsyn. Partnerskabet for produktionsvirksomeder, som jeg arbejder med, har samlet udledninger for lige under et megaton, altså cirka fem procent af Danmarks samlede udledning. Men kigger vi på hele vores forsyningskæde, så bidrager vi til at spare langt mere, end vi udleder,« siger Mads Nipper til Berlingske.

»De 12.000 virksomheder, som er repræsenteret i vores partnerskab, kigger på den samlede globale udledning, men vi skal også nok levere på de danske mål. Men Lars Rebien Sørensen har ret i, at det vil være for snævert, hvis vi kun kiggede på den danske udledning,« tilføjer han.

Men kan de her mål ikke give incitament til at rykke dele af virksomheden til udlandet?

»Det vil være idioti at flytte problemet. Vi har også eksempelvis Dansk Metal med, fordi vi gør alt, hvad vi kan for, at det ikke kommer til at koste danske arbejdspladser, eller at man eksporterer problemet. Jeg synes, hans kritik er relevant, men han skal ikke være nervøs for, at vi ikke har det globale perspektiv med.«

Sprang fra i 11. time

Liberal Alliance, der meldte sig ud af klimaaftalen i 11. time, bakker omvendt op om Rebiens udmelding. Partiets formand, Alex Vanopslagh, understreger dog, at det er godt, at erhvervslivet bakker op om den grønne omstilling, og at der er klimapartnerskaber.

»Vores årsager til at springe fra aftalen var, at for hvert initiativ, som mindsker beskæftigelse og vækst, bør der være kompenserende reformer, som der også står i de røde partiers forståelsespapir. Derudover synes vi, at det er for navlebeskuende og klimanationalistisk. Reduktionerne skal ske på dansk jord, men jeg vil hellere øge reduktionen til en lavere pris, hvis det eksempelvis er i Polen. Det globale udsyn er ikke til stede,« siger Vanopslagh og giver dermed Rebien ret i den bekymring.