Rebiens klagesang: »Det er synd for Novo Nordisk

Danmark huser måske nok verdens førende producent af diabetesmedicin. Men vi betaler ikke selv for den bedste behandling, siger Novo Nordisks topchef Lars Rebien Sørensen.

Novo Nordisks topchef Lars Rebien Sørenses synes, at det er synd for Novo Nordisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

»Det er synd for diabetespatienter. Det er synd for Danmark, og det er synd for Novo Nordisk.«

Sådan lød det fra topchef i landets mest værdifulde virksomhed, Lars Rebien Sørensen, da han torsdag deltog i et interview hos TV2 Finans i forbindelse med koncernens halvårsregnskab.Årsagen til Novo-chefens usædvanlige klagesang var en snak om det danske sundhedssystem. Ifølge Lars Rebien Sørensen er taksterne på medicin og tilskud til medicin så lave herhjemme, at der ikke er råd til den bedste behandling, underforstået Novo Nordisks bedste produkter.

»Fra tid til anden har vi jo slået til lyd for, at Danmark skulle være verdens bedste diabetes-behandlingsland. Og til det hører, at man anvender verdens bedste diabetes-produkter. Det gør man ikke efter vores opfattelse i dag,« siger han til TV2 Finans.Novo Nordisk er i dag den private virksomhed i landet, der skaber flest arbejdspladser. Virksomheden har i dag rundt regnet 40.000 ansatte på globalt plan. Heraf er 16.000 arbejdspladser i Danmark.

Men den fordeling afspejler altså på ingen måde markedsvilkårene, eftersom Novo Nordisk omsætter under én procent af sin medicin til Danmark. Og de fremtidige markedsvilkår indgår også i overvejelserne, når landets største koncern overvejer sine fremtidsmuligheder.

»Det er væksten, vi taler om. Og væksten ligger vi der, hvor der er gunstige vilkår. Og der, hvor der er markedsvilkår, der gør det attraktivt for os,« siger Lars Rebien Sørensen.Topchefen forventer dog, at Novo Nordisk vil fortsætte med at skabe arbejdspladser i Danmark, men andelen af danskere i forhold til den samlede medarbejderstab vil skrumpe ind.

Han fremhæver også, at Novo Nordisk er delejet af fonden Novo A/S, som bruger en del af overskuddet til at investere i innovation og mindre virksomheder, som skaber ny teknologi indenfor biotek.

»Derudover skal man også indregne alle de arbejdspladser, vi skaber hos underleverandører. Vi laver jo ikke alt selv. Men forsøger at koncentrere os om det, vi er bedst til. Og så lader vi underleverandører levere højkvalitetsprodukter og services,« siger Lars Rebien Sørensen.

Se hele indslaget hernedenfor, hvor Novo-topchefen også kommer med sine kommentarer til dagens regnskab.

TV: Novo Nordisk fester videre