Rebien skal hjælpe Carlsberg i akut vækstkrise

Novo-topchef Lars Rebien kommer til bestyrelsen i et Carlsberg, der vækstmæssigt står i stampe. Carlsbergs formand, Flemming Besenbacher, er begejstret for Rebien, som han kalder »et fyrtårn«.

Selv om Lars Rebien Sørensen som nyt bestyrelses­medlem hos Carlsberg vil sidde fjernt fra selve ølsalget, vil hans overbevisende opskrift på vækst fra Novo Nordisk være en kærkommen gave til hårdtprøvede Carlsberg. Foto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere

Det er en vækstskaber af en anden verden, der nu kommer ind i Carlsbergs bestyrelse. Siden Lars Rebien Sørensen satte sig for bordenden i Novo Nordisk som administrerende direktør i år 2000, er medicinalselskabets markedsværdi øget med cirka 660 milliarder kroner til i dag 746 milliarder kroner. Bare i løbet af det seneste år er Novo blevet 124 milliarder kroner mere værd.

Til sammenligning er Carlsberg inden for de seneste 12 måneder blevet 10 milliarder kroner mindre værd.

Måske en uretfærdig sammenligning.

Men ikke desto mindre kan Carlsberg bestemt bruge en profil som Rebien med så tydelige kompetencer inden for vækstskabelse. De seneste fem år er det blevet klart, at det er den helt ømme tå i Carlsberg. At få skabt vækst og værdi til investorerne.

Her har Carlsbergs omsætning siddet fast omkring godt og vel 60 milliarder kroner og en driftsindtjening på cirka ti milliarder kroner.

»Carlsberg får i Lars Rebien en kæmpekapacitet ind i bestyrelsen. Det er en person, der vel kan vælge og vrage mellem de bestyrelsesposter, han vil have fremadrettet i dansk erhvervsliv, så det er et scoop for Carlsberg,« siger Morten Imsgard, der er aktieanalytiker i Sydbank, hvor han følger Carlsberg tæt.

Han understreger, at Rebien selvfølgelig ikke ene mand kan få Carlsberg ud af slæbesporet. Men han kan noget, som Carlsberg har brug for.

»Han kommer med et fremragende CV fra Novo, hvor han har skabt en enorm vækst. Det er kompetencer, som Carlsberg har behov for,« siger han og fortsætter:

»Carlsberg står midt i en strategisk meget svær periode for selskabet, hvor der er behov for stort fokus indadtil bl.a. på Rusland og samtidig behov for skarpt fokus udadtil på det slutspil, der er blandt konkurrenterne i ølindustrien, hvor Carlsberg for nuværende ser ud til at være koblet lidt af i kampen om at vokse,« siger Imsgard.

Lars Rebien var onsdag ikke selv tilgængelig for en kommentar om sin nye bestyrelsespost.

Carlsbergs topchef, Jørgen Buhl Rasmussen, henviste til sin formand, Flemming Besenbacher.

Flemming Besenbacher lægger ikke skjul på sin begejstring for Lars Rebien som kommende medlem af Carlsbergs bestyrelse. Rebien afløser tidligere Mærsk-redder Jess Søderberg, som har siddet i Carlsbergs bestyrelse siden 2008. Søderberg, som er fyldt 70 år, falder for aldersgrænsen i bestyrelsen.

»Lars er højt respekteret og en dygtig fyr, der har gjort det godt i Novo. Han er stærk inden for det operationelle, har bestyrelseserfaring og er stærk inden for innovation. Han er stærk all round, og det har også talt med i mine overvejelser, at Lars selv kommer fra en fondsejet virksomhed og kender den lidt specielle corporate governance-struktur, vi også har i Carlsbergfondet,« siger Flemming Besenbacher med henvisning til, at både Novo Nordisk og Carlsberg er børsnoterede, men fondskontrollerede.

Det har i et stykke tid ligget i kortene, at Rebien skulle afløse Søderberg.

»Jeg har ikke været ret meget på jagt efter en afløser, for jeg har på et relativt tidligt tidspunkt haft kontakt til Lars. Han har stadig operationelt ansvar i Novo, så han kan kun have et vist antal bestyrelsesposter. Det har været aftalt et stykke tid, at når vi kom til generalforsamlingen i 2015, så ville Lars Rebien tage nogle forholdsregler, så han kunne komme ind i Carlsbergs bestyrelse,« siger Besenbacher.

Søderberg har siden 2009 siddet som næstformand i bryggeribestyrelsen. Derfor er det oplagt, at den post er tiltænkt Rebien.

»Jeg har ikke nogen kommentarer lige for øjeblikket. Der er et spil, der skal spilles. Først skal han indstilles til generalforsamlingen, så skal han vælges, og så skal bestyrelsen konstituere sig,« siger Besenbacher.

Men da Besenbacher også er formand for Carlsbergfondet, der har aktiemajoriteten i Carlsberg og dermed de facto kan bestemme, er usikkerheden om Rebiens rolle minimal.

»Stemmefordelingen er jo kendt, så skal vi ikke gætte på, at der probably er en rimelig stor sandsynlighed for, at han kommer i bestyrelsen, og probably også at han bliver næstformand. Men i første omgang er han nu kandidat til bestyrelsen,« siger Besenbacher.

Med Søderberg på vej ud og Rebien på vej ind i Carlsberg sker der samtidig et brud på den uformelle, historiske akse, hvor nøglepersoner i Carlsberg og A.P. Møller - Mærsk har siddet med i eller skiftet mellem ledelserne i de to virksomheder. Det har ifølge Besenbacher ikke været et tema.

»Det er rigtigt, at der er en akse, der går tilbage til Svanholms (Poul Svanholm, red.) tid, og der passede Jess ind i det billede, ligesom det gjorde, da Nils Smedegaard rejste fra Carlsberg til Mærsk i sin tid. Men det er ikke noget, der har betydet noget i denne proces. Jeg har set efter, hvor der var en, der ragede op som et fyrtårn, og jeg er meget tilfreds med, at Lars har valgt at gå ind i Carlsbergs bestyrelse, og jeg ser det som en styrkelse af Carlsbergs bestyrelse,« siger Flemming Besenbacher.