Rebien: Ingen hemmelighed at Kåre Schultz havde set frem til at overtage min position

Novo Nordisks topchef lægger ikke skjul på, at selskabets hidtidige kronprins, Kåre Schultz, går i skuffelse over, at han ikke bliver ny topchef i Novo Nordisk.

Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2015 Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De omfattende ændringer i koncernledelsen i Novo Nordisk er et resultatet af et ønske fra medicinalkoncernens bestyrelse om at få større gennemsigtighed i produktionen og de vigtigste salgsregioner forud for lanceringen af en række nye produkter, som Novo Nordisk har på vej.

Derfor udvides Novo Nordisks koncernledelse med de regionsansvarlige for International Operations, USA og Europa, ligesom den ansvarlige for Product Supply fremover vil være at finde i koncernledelsen.

Det forklarede Novo Nordisks topchef Lars Rebien Sørensen på et tele-pressemøde torsdag morgen for dansk og international presse.

Samtidig har bestyrelsen besluttet at skære igennem den seneste tids spekulationer om, hvornår Lars Rebien Sørensen, der er 60 år, stopper. Det er nu besluttet, at Lars Rebien bliver på sin post frem til omkring det tidspunkt, hvor hans kontrakt udløber, nemlig i 2019.

Som en konsekvens af den beslutning har selskabets hidtidige kronprins, Kåre Schultz, valgt at forlade selskabet. Og Lars Rebien Sørensen lægger ikke skjul på, at det skyldes skuffelse.

”Det har ikke været en hemmelighed, at Kåre Schultz har set frem til at overtage min position. Men bestyrelsen har ønsket større visibilitet og har besluttet at løfte de ansvarlige for nøglesalgsregioner og product supply op i koncernledelsen. I den forbindelse er COO-jobbet forsvundet, og Kåre Schultz ville ikke tage en reduceret rolle, og han har derfor besluttet at forlade selskabet,” sagde Lars Rebien Sørensen.

Adspurgt af Financial Times om, hvorvidt Kåre Schultz er bundet af en konkurrenceklausul eller kan gå over til en konkurrent med det samme, svarede Lars Rebien Sørensen:

”Vi har sørget for, at adskillelsen bliver fordelagtig, både for Kåre Schultz og for os.”

Lars Rebien Sørensen forklarede samtidig, at hans beslutning om at fortsætte er et resultat af en fortløbende proces, og at beslutningen er truffet i lyset af det momentum, Novo Nordisk er inde i i øjeblikket. Derfor har der været et ønske om større gennemsigtighed fra bestyrelsens side på en række centrale områder.

Beslutningen om, at Lars Rebien Sørensen fortsætter i formentlig fire år endnu, sætter dog ikke helt en prop i spekulationerne om hans efterfølger. De bedste bud lige nu er Lars Fruergaard Jørgensen og Jakob Riis.

Lars Fruergaard er fremover koncerndirektør med ansvar for forretningsudvikling og skal samtidig lede den nu ni mand store koncernledelse sammen med Lars Rebien Sørensen. Lars Fruergaard Jørgensen bliver næstformand i ledelseskomitéen, hvor Rebien er formand.

Jakob Riis, der hidtil har været koncerndirektør med ansvar for marketing, får også lagt nye ansvarsområder ind under sig. Han får nemlig også det overordnede ansvar for salget i Kina, Japan og Korea. Især Kina er en udfordring for Novo Nordisk i øjeblikket, og selskabet forventer fremadrettet knap så høje vækstrater som hidtil, nemlig 10 pct. mod hidtil 15 pct., fortalte Lars Rebien Sørensen på pressemødet.

Direkte adspurgt om Jakob Riis er ved at blive kørt i stilling som afløser, sagde Lars Rebien Sørensen:

”Øjet kan læse mange ting ind i annonceringen om ledelsesændringer. Men vi giver nogle af de nuværende medlemmer af koncernledelsen mere kommercielt ansvar. Jeg fortsætter, til min kontrakt udløber, og det bør udskyde spekulationerne.”