Realkreditten: Unødvendigt indgreb mod afdragsfrihed

Institutterne er selv så gode til at nedbringe andelen af afdragsfrie lån, at der ikke var grund til at regulere, men glæder sig over, at grænsesætningen indføre som en del af realkredittens tilsynsdiamant.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er unødvendigt at fastsætte grænser for afdragsfrie lån via lovgivning, mener direktør Karsten Beltoft fra Realkreditforeningen, torsdag hvor sløret løftes for den såkaldte tilsynsdiamant, der bliver det nye redskab for reguleringen af realkreditinstittuerne.

Den fastsætter en grænse for, hvor mange afdragsfrie lån, institutterne må yde, nemlig 55 procent af udlånet på de yderste 20 procent.

»Nedbringelsen af lån med afdragsfrihed er allerede en udvikling, som er i gang, for sektoren har arbejdet på det i længere tid. Jeg kan ikke se behovet for at lave et indgreb og regulere afdragsfriheden. Gør man det alligevel er tilsynsdiamanten det rigtige sted,« siger Karsten Beltoft.

Han understreger, at sektoren opgjort under et stort set allerede lever op til kravet. Gennemsnitligt har realkreditinstitutterne nemlig 56 procent afdragsfrihed på belåningen mellem 60 og80 procent.

»Som sektor er vi tæt på og vil kunne nå målet inde for kort tid, men det betyder selvfølgelig, at der er nogle institutter som ligger under grænsen, og nogle, som ligger over,« siger Karsten Beltoft, men understreger:

»Det er et realistisk mål. Alle kan nå det.«

Den nye regulering har mødt kritik for at skade landdistrikterne, fordi den begrænsede mængde afdragsfrihed typisk vil blive givet til de mest kreditværdige kunder, mens kunder med bolig i skrøbelige boligmarkeder vil blive tvunget til at afdrage.

Den tendens nikker Karsten Beltoft til, men understreger, at landdistrikterne allerede i dag forfordeles på den baggrund sammenlignet med områder med mindre risiko for prisfald - typisk de større byer..

»Det er en udvikling, som allerede er i gang, for sektoren arbejder allerede på det, og kræver i stigende grad afdrag først og fremmest på ejendomme, hvor der er usikkerhed om prisudviklingen,« siger Karsten Beltoft.