Realkreditten står til at miste halv milliard med nyt forslag

Hvis staten i fremtiden skal finansiere gælden i den almene boligsektor, så vil de danske realkreditinstitutter gå glip af årlige bidragsindtægter på omkring 0,5 mia. kr.

Det skriver Finanswatch.

Til efteråret vil regeringen fremlægge et lovforslag, hvor fremtidigt alment boligbyggeri og renovering skal finansieres med statslån. Begrundelsen lyder, at staten kan spare 2,2 mia. kr. om året.

Bidragssatserne på udlån til den almene sektor har et loft på 0,27 pct., hvilket med et samlet udlån på 180 mia. kr. til den almene sektor løber op i knap 0,5 mia. kr. om året.

Selv om satserne er lavere end på boligmarkedet generelt, er det stadig en god forretning for realkreditinstitutterne, fordi de ikke behøver at gemme så mange penge indenbords, da staten og kommunerne garanterer for gælden i den almene sektor.

Ifølge Finanswatch vil BRF Kredit, der er ejet af Jyske Bank, kunne mærke ændringerne, da selskabet sidste år havde udlån på 47,3 mia. kr. til sektoren, mens det samme gør sig gældende for Nykredit, der sidste år havde udlån for 67,8 mia. kr.

Det mindre selskab LR Realkredit, der er ejet af Danske Bank, Nordea og Arbejdernes Landsbank, står til at blive særligt hårdt ramt, da hele 55 pct. af selskabets udlån på 19 mia. kr. er til den almene sektor.

- Der er ingen tvivl om, at det er en alvorlig situation for os, og det kan godt ende med, at LR Realkredit forsvinder fra Jordens overflade, siger Carstern Wiggers, administrerende direktør for LR Realkredit, til Finanswatch.

Såfremt forslaget bliver stemt igennem i Folketinget, vil det kunne være på plads i 2018 til nyt byggeri, mens eksisterende lån vil blive omlagt over en tiårig periode.

- Staten giver ydelsesstøtte til de løbende omkostninger på de lån, som almenboligsektoren optager. Og da statslån er billigere end realkreditlånene, vil den støtte blive mindre fremover, hvis vores forslag bliver vedtaget, siger bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

- Dermed sparer staten og i sidste ende også skatteyderne penge, og de penge kan vi bruge til andre gode formål, siger han til Ritzau om bevæggrundene for forslaget.

Både Enhedslisten og SF bakker op om forslaget.

/ritzau/FINANS