Realkreditten skæpper mere i Danske Banks kasse

Der er fremgang i indtjeningen på boligejere i Danske Banks realkreditselskab på grund af stigende indtægter på gebyrer.

Foto: CLAUS BJØRN LARSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligejerne bidrager med mere og mere til Danske Banks overskud. Koncernens realkreditselskab Realkredit Danmark, RD, tjente i 2014  over tre mia. kr. efter skat i forhold til 2,6 mia. kr. året før.

Fremgangen blev dermed på 17 pct., og den skyldes både stigende indtægter på de løbende gebyrer på realkreditlån, bidragssatser, samt lavere tab og omkostninger.

Samlet set steg realkreditkoncernens indtægter med fire pct. til godt seks mia. kr. Og samtidig faldt omkostningerne med 37 mio. kr. til 815 mio. kr., fremgår det af årsregnskabet. Det skyldes blandt andet, at der bliver færre og færre medarbejdere i realkreditselskabet.

Den faldende rente har åbnet for en stribe af nye konverteringsmuligheder for boligejerne. Alene i andet halvår har realkreditlån med fast rente taget to trin ned af rentestigen først til 2,5 og senest til 2 pct.

»Øget aktivitet på bolig- og ejendomsmarkedet og en styrkelse af vores markedsposition har medvirket til en forbedring af resultatet. Derudover er det glædeligt, at nedskrivningerne er faldet markant. De lavere renter på realkreditlån kombineret med moderat økonomisk vækst har bidraget positivt til vores kunders økonomi,« skriver adm. direktør i Realkredit Danmark Carsten Nøddebo i forbindelse med regnskabet.

Han er tilfreds med resultatet og forventer en yderligere forbedring i 2015.

Bidragsindtægter er langt den overvejende indtægtskilde i realkreditselskaber, og i RD er de steget fra 3,4 til 5,7 mia. kr. over fem år. Realkreditsektoren har løbende sat satserne op, men fremgangen skyldes også, at det samlede udlån er steget til 744.502 mio. kr. fra 730.901 mio. kr.