Realkreditkrigen rykker til Nordjylland

ARKIVFOTO. Nordjyske Bank meddeler sent torsdag, at banken har fremsat et købstilbud på alle aktier i Nørresundby Bank, der også har modtaget et bud på de resterende aktier fra sin hovedaktionær, Spar Nord. (se diverse Ritzau historier) Nørresundby Bank fusionere med Nordjysk Bank. Her hovedsædet for Nørresundby Bank på Torvet i Nørresundby Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været en turbulent optakt til brylluppet mellem Nordjyske Bank og Nørresundby Bank, men selv nu, hvor banen synes ryddet for vielsen, kan Nørresundby, hvor den nye bank får sit hovedsæde, blive skueplads for en af den finansielle sektors helt store dramaer.

Tirsdag meddelte Nykredit nemlig, at man står klar til at overtage Spar Nords aktiepost i den nye Nordjyske Bank. En bank hvor Jyske Bank allerede er rykket ind med sine interesser.

De to ligger i åben krig på realkreditområdet, og dermed kan den nye Nordjyske Bank blive den konkrete udfoldelse af kampen mellem de to spilleres realkredittilbud.

Helt kort fortalt har Spar Nord været storaktionær i Nørresundby Bank med mere end 50 procent af stemmerne i årtier, men været forhindret i at købe hele butikken på grund af vedtægternes stemmerettighedsbegrænsninger.

Med Nordjyske Banks køb af Nørresundby stod Spar Nord til at blive mindretalsaktionær i den nye bank, og det har administrerende direktør Lasse Nyby fra begyndelsen gjort helt klart, at man overhovedet ikke havde nogen interesse i. Derfor kræver Spar Nords ja til handlen, at man på forhånd havde tilsagn fra en køber til de mange Nordjyske-aktier. Hvis ikke, vil storaktionæren kunne blokere for handlen.

Det er Nykredit klar til, meddelte banken så tirsdag. I alt køber man aktier, der giver en ejerandel på fem procent af den nye Nordjyske Bank. Samtidig betonede topchef Michael Rasmussen meget kraftigt sit stærke forhold med Spar Nord, Nordjyske Bank og Nørresundby i kraft af realkreditsamarbejdet Totalkredit.

Og dermed er vi fremme ved en interessant pointe. I kulissen i den nye bank sidder nemlig Jyske Bank med Anders Dam i spidsen og skaber hele det finansielle fundament for, at Nordjyske overhovedet kan købe Nørresundby, som faktisk er større end den selv.

Der har været spekuleret en del i Anders Dams bevæggrunde til at gøre det, og en af forklaringerne kan være ønsket om at få sig en alliancepartner i det nordjyske.

Sidste år købte Jyske Bank nemlig BRFkredit og blev dermed en direkte konkurrent til Nykredit og til netop Totalkredit-samarbejdet. Nykredit kvitterede ved at smide Jyske Bank ud af Totalkredit-samarbejdet, og der er efter sigende ikke varme krammere på menuen, når de to topchefer mødes. Sagen skal nu afgøres ved en voldgitssag.

Men udover ved forhandlingsbordet positionerer begge parter sig nu altså i Nørresundby Bank. Her er man fortsat en del af Totalkredit-samarbejdet, og der er intet meldt ud om, at det skal være anderledes, men man har også lukket Jyske Bank og dermed BRFkredit ind ad bagdøren.

Dermed kan Nykredits køb af en ikke-ubetydelig aktiepost let læses som et forsvar fra Michael Rasmussens side og et signal til Anders Dam i Silkeborg, om at man ikke skal prøve på noget mht. at lokke Nordjyske Bank ind i BRF-folden.

Sidste sten er ryddet af vejen for brylluppet mellem Nørresundby og Nordjyske – men dramaet fortsætter.