Realkreditforeningen frygter stor regning fra Basel

Der kan blive en stor regning, der skal betales, hvis nye regler for kapital kommer til at blive vedtaget i den form, som Basel-komitéen umiddelbart synes at lægge op til.

Der kan blive en stor regning, der skal betales, hvis nye regler for kapital kommer til at blive vedtaget i den form, som Basel-komitéen umiddelbart synes at lægge op til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Møller Jørgensen

Det fastslår Carsten Nøddebo, administrerende direktør for Realkreditforeningen, på foreningens årsmøde torsdag.

»Desværre går udviklingen i øjeblikket i retning af ikke-risikobaserede mål, og det synes Realkreditforeningen er stærkt bekymrende,« siger Carsten Nøddebo med reference til de kommende regler fra Basel-komitéen, der indfører såkaldte gulve for risikovægte.

»De foreslåede gulve har den effekt, at de rammer udlån med dokumenteret lav risiko, det vil sige realkreditlån til danske boligejere og virksomheder. Faktisk viser beregninger, at de nye regler vil kunne medføre en betydelig stigning i kapitalkravet,« fortsætter han.

Det vil i sidste ende føre til højere priser for realkreditkunderne - det danske boligejere.

»Det kan blive en meget stor regning, som ikke kan undgå at gøre de danske boliglån dyrere. Forskellige myndigheder stiller krav om yderligere kapital - yderligere polstring - af realkreditinstitutterne.«

»Reelt set tror jeg, realkredittens største udfordring på længere sigt er, om vi er i stand til at forrente den egenkapital, vi er pålagt at have,« siger Nøddebo endvidere.