Realkredit får hjælp fra Europaparlament

Den danske realkreditmodel har fået en hjælpende hånd fra Europaparlamentet, og det kan være med til at sikre danske realkreditobligationers styrke fremover.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke nogen endelig sejr, men et godt skridt på vejen. Sådan synes vurderingen at være, efter at Europaparlamentet har vedtaget en betænkning, der tager højde for danske bekymringer.

Dermed er der bedre mulighed for, at danske realkreditobligationer fortsat anerkendes som stærkt likvide papirer, som kan tjene som en sund del af for eksempel bankernes aktiver.

I Realkreditrådet vurderes det, at parlamentet har sendt et signal om, at man ikke automatisk vil følge, hvad nationalbankerne i Basel-komitéen finder frem til.

- Parlamentet mener, at man skal kunne anerkende realkreditobligationer som i visse tilfælde lige så likvide som statsobligationer, siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Problemet for dansk side er, at nye regler, der skal forhindre finansielle kriser i fremtiden, lægger op til at begrænse mængden af realkreditobligationer, der kan tælle med som likvide aktiver.

Til gengæld kan man benytte sig 100 procent af statsobligationer - men her har den danske kritik været, at de danske realkreditobligationer har klaret sig flot i krisen og fuldt ud kan stå mål med for eksempel statsobligationerne fra Grækenland.

Danmark er gået sammen med Tyskland og Sverige om at foreslå, at man i stedet vurderer obligationer ud fra deres kvalitet - herunder især deres likviditet på markedet. Er de gode nok, skal de også anerkendes som fuldt ud likvide.

Hvis de danske boligobligationer blev "nedgraderet", kunne det let føre til højere renter for de danske boligejere.

Mødet i Europaparlamentet har ikke hjulpet de danske rentetilpasningslån, der også er truet af de kommende regler. Her er der endnu ikke ændret i det foreslåede - og det kommer man først til senere.

Europaparlamentariker Bendt Bendtsen (K) mener, at resultatet vidner om en vis forståelse for den danske situation i EU.

- Men selv om vi har vundet denne runde for dansk realkredit, er sejren ikke givet på forhånd, siger han.

/ritzau/