Realdania med ny aktivistisk strategi

Milliardpengetanken Realdania tager med en ny strategi springet fra klassisk til dagsordenssættende eller problemdrevet filantropi for at skabe de forandringer i samfundet, som Realdania ønsker.

»Vi vil prioritere skarpere for at skabe mere effekt og forandring,« siger Realdanias administrerende direktør Jesper Nygård. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjoern Vejloe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Inspireret af store europæiske og amerikanske fonde, som bekender sig til såkaldt katalytisk filantropi eller velgørenhed har en af Danmarks store pengetanke Realdania lagt en ny og aktivistisk strategi med det formål i højere grad at påvirke samfundsudviklingen.

Det er således i vidt omfang slut med at sidde og vente på, at der kommer ansøgninger om penge til spændende projekter. Fremover vil Realdania selv definere, hvor samfundet skal bevæges hen.

»Realdania vil fremover lægge ekstra vægt på at indkredse samfundets udfordringer og problemer og forsøge at løse dem gennem filantropisk arbejde. Vi vil prioritere skarpere for at skabe mere effekt og forandring,« siger Realdanias administrerende direktør Jesper Nygård.

»Grundlæggende for den nye strategi er, at Realdania selv vil initiere en større del af sine aktiviteter. Realdania får i højere grad en rolle som forandringsagent og katalysator,« siger Realdania-chefen, som dog lover, at der fortsat kan findes penge til den gode ide, som virksomheden ikke selv har haft øje for i sine programmer.

Jesper Nygård understreger, at Realdania skal være klar til i øget omfang at sætte dagsordenen og udøve den nødvendige risikovillighed i de filantropiske aktiviteter. Arbejdet skal dog ske i samarbejde med partnere:

»Sammen kan vi skabe løsninger, som vi ikke kan hver for sig,« siger han.

Realdania vil fortsat koncentrere sine aktiviteter indenfor det, foreningen kalder det byggede miljø.

Realdania har defineret fem programmer:

  • Rum for alle, f.eks. adgang for handikappede i svømmehaller.
  • Yderområdernes potentialer, f.eks. hvordan man skaber en positiv udvikling i et udkantsdanmark med stadig færre borgere.
  • Innovation i byggeriet, f.eks. grøn omstilling.
  • Den levende bygningsarv, f.eks. hvordan herregårde bliver dynamoer på landet.
  • Byer for mennesker, f.eks. intelligente løsninger til håndtering af affald.

Læs mere om Realdanias nyeste projekt indenfor grøn omstilling mandag 16. december.