Realdania i klima-partnerskab med verdens førende byer

Pengetanken Realdania giver sammen med to internationale fonde 200 mio. kr. for at reducere udslippet af CO2 i 63 af verdens største og mest innovative byer.

Realdania har blandt andet været med i udviklingen af superkilen på Nørrebro - et spektakulært og nyskabende byrum, som Tegnestuen BIG og kunsternergruppen Superflex har været med til at udtænke. Nu donerer pengetanken sammen med to andre donorer 200 millioner kroner til C40 Cities - Climate Leadership Group. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Milliardforeningen Realdania har indgået samarbejde med to internationale filantropiske organisationer, som til sammen donerer 200 mio. kr. til at drive »verdens mest ambitiøse klimanetværk«, som Realdanias administrerende direktør Jesper Nygård kalder det.

De mange millioner rækker til at drive C40 Cities - Climate Leadership Group i tre år. C40 arbejder på at udvikle og fremme løsninger, som kan reducere CO2-udslippet fra blandt andet trafikken og klimasikre byer.

C40 består af verdens 40 største byer - samt 23 storbyer, herunder København, der kalder sig de mest innovative storbyer i verdens på klimaområdet.

»Realdania støtter C40 Cities – Climate Leadership Group ud fra et ønske om at styrke byerne globalt i C40 og lokalt i Danmark i den vigtige og helt afgørende kamp mod klimaudfordringerne. Støtten ligger samtidig i naturlig forlængelse af Realdanias ønske om at fremme en bæredygtig udvikling af det byggede miljø. Realdania vil gerne være med til at gøre en indsats, som fremmer global reduktion af drivhusgasser, og som bygger viden op. Helt konkret viden der er skalérbar, og som kan bruges af verdens byer - både store og små - i relation til denne aktuelle og vanskelige indsats i forhold til de fremtidige klimapåvirkninger,« forklarer Jesper Nygård.

»C40 er i dag det ledende internationale by-netværk, hvor engagerede borgmestre og kommunefolk udveksler erfaringer og best practice om klimasikring på tværs af landegrænser. C40 lægger vægt på, at de fremskridt, de opnår i forhold deres klimamålsætninger skal være dokumenterbare. Mange danske byer og byregioner er fokuserede på at finde nye og effektive løsninger på udfordringerne i forbindelse med klimasikring. Realdania har en ambition om at den viden, der udvikles og formidles i C40-netværket om klimasikring af verdens største byer, også skal komme Brabrand, Billund og Ballerup til gavn.«

Jesper Nygård peger på, at konkrete løsninger kan dreje sig om at sikre cykelstier, busbaner og letbaner, så flere lader bilen stå. Eller at få lagt flere kloakrør, så vand kan ledes væk fra de store byer, som ofte ligger ved kysten og trues af klimaforandringer og oversvømmelser. Men han understreger, at donationen på de 200 millioner kroner kun skal bruges til at drive bynetværket og opbygge og udveksle viden. Pengene går ikke til konkrete projekter.

Realdanias meddonorer er amerikanske Bloomberg Philanthropies og britiske The Children's Investment Fund Foundation. Realdania donerer 50 mio. kr. ud af samlet 200 mio. kr. til C40.