RD kan være under afvikling

Ny lovgivning har udlignet forskellen på banker og realkreditinstitutter. Det giver mulighed for at afvikle RD, mener analytikere, men det afviser Danske Banks ordførende direktør Peter Straarup.

Realkredit Danmarks (RD) hovedsæde er solgt, og realkreditinstituttet har meldt sig ud af det gode selskab i Realkreditrådet.

Læg dertil at realkreditinstitutter ikke længere har eneret på at sælge realkreditlån, og direktøren har passeret de 60 år.

De fire ting tyder mere end noget andet på, at RD er under afvikling, mener flere med indsigt i den finansielle sektor.

»Man kan godt forestille sig, at det stille og roligt bliver en afviklingsforretning,« siger aktieanalytiker Stig Nymann fra investeringsbanken Gudme Raaschou. Han peger på, at der fortsat er mange kunder med 30-årige lån, og dem kan man ikke blot slette.

Den såkaldte SDO-lovgivning trådte i kraft den 1. juli, og den dag fik bankerne for alvor mulighed for at gå ind på de gamle realkreditinstitutters domæne.

RD flyttede ud af det markante hovedsæde på Jarmers Plads i København sidste år, da Danske Bank solgte bygningen for 305 millioner kroner, og tidligere i år meldte RD sig ud af Realkreditrådet på grund af uenighed med de andre realkreditinstitutter om ny lovgivning.

»Med de nye regler, hvor bankerne også har fået mulighed for at udstede realkreditobligationer, er man ikke nødt til at have et realkreditinstitut for at kunne tilbyde realkreditlån til boligejere,« siger bankanalytiker Kim Bergø fra investeringsbanken Fox-Pitt, Kelton i London.

Han tør ikke komme med et bud på, om det er nok til at få Danske Bank til fjerne det stærke RD-brand fra gadebilledet.

Topchefer på pension
Sven Holm, der står i spidsen for Realkredit Danmark, fyldte 61 år tidligere i år. Han har ikke annonceret sin pensionering fra RD, hvor han har været siden 1968, men det er tidligere set, at topchefer i Danske Bank-koncernen lader sig pensionere efter at være fyldt 60 år, hvor muligheden er tilstede.

Det er senest set med den viceordførende direktør Jakob Brogaard, der gik på pension, da han fyldte 60 år. Under Sven Holms ledelse har Realkredit Danmark været førende, når det drejer sig om udvikling af nye produkter.

RD var først på det danske marked med både FlexLån og lån med renteloft, men sådan vil det måske ikke være i fremtiden.

»Man kunne godt forestille sig, at de holdt op med at bruge energi på at udvikle nye produkter i RD, og at de standsede med at markedsføre RD aggressivt for i stedet at satse på salg af bankens boliglån via ejendomsmæglere,« siger Stig Nymann.

Han tror ikke på, at RD kan fjernes fra gadebilledet lige så hurtigt, som det skete med BG Bank i påsken tidligere år. Beslutningen om at slette BG Bank-navnet blev truffet i forlængelse af, at bankens direktør sagde sin stilling op for at få foden under eget skrivebord i Roskilde Bank.

Straarup afviser
Ordførende direktør Peter Straarup fra Danske Bank afviser enhver snak om et RD, der er under afvikling.

»RDs rolle i Danske Bank-koncernen tror jeg ikke kommer til at ændre sig særlig meget. Lige nu udsteder RD vel over 80 procent af de realkreditlån, som Danske Bank-koncernen udsteder. Mange af dem bliver solgt via vores filialnet, og det samarbejde fortsætte. Jeg vil tro, at den fordeling, der er i Danske Bank-koncernen, hvor RD tager over 80 procent af de danske boligfinansieringslån, vil vare ved,« siger Peter Straarup.

Han forklarer udmeldelsen af Realkreditrådet med, at der var modstridende interesser mellem RD og Nordea Kredit på den ene side og de øvrige realkreditinstitutter på den anden side.

»RD har meldt sig ud pr. den 31. december 2008. Så må vi finde ud af, hvad vi gør til den tid. Der er flere muligheder. Finansrådet har i sine vedtægter mulighed for at optage RD som medlem. Den anden mulighed er, at koncernen Danske Bank og dermed RD er medlem af Finansrådet. Det har vi ikke besluttet os for endnu, men det har vi også halvandet år til at tænke over,« siger Peter Straarup.

Han oplyser, at hovedsædet på Jarmers Plads blev solgt, fordi det var en dyr ejendom at drive realkreditvirksomhed fra, og at salget intet har med RDs fremtid at gøre. Peter Straarup præsenterer Danske Bank-koncernens halvårsregnskab på torsdag i næste uge.