Razzia mod Samsung i prekær præsidentskandale

Anklagemyndigheden ransagede tirsdag morgen den sydkoreanske elektronikgigants hovedsæde for at finde beviser på ulovlige betalinger til en af præsidentens veninder, så datteren kunne gå til hestetræning i Tyskland.

Samsungs hovedkontor uden for Seoul blev tirsdag morgen ransaget af den sydkoreanske anklagemyndighed, som efterforsker en sag om påvirkning af landets præsident. Arkivfoto. Kim Hong-Ji, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM HONG-JI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den sydkoreanske anklagemyndighed gennemførte tirsdag morgen en razzia mod Samsungs hovedkontor nær hovedstaden Seoul for at finde beviser i den politiske skandale, som buldrer omkring præsident Park Geun-hye.

Razziaen blev ifølge det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap sat i gang for at finde beviser på, om Samsung, der er verdens største mobil- og TV-producent, på upassende vis har betalt penge til datteren til præsidentens veninde, Choi Soon-sil, der beskyldes for gennem præsidenten at blande sig i Sydkoreas statslige anliggender.

Endnu en hovedpine for ny topchef

Samsung bekræfter at have haft efterforskere på besøg men ønsker ikke at kommentere sagen yderligere. Efterforskerne ankom klokken 6.40 sydkoreansk tid til Samsungs hovedkontor i Suwon, syd for Seoul. Anklagemyndigheden vil ikke give detaljer om, hvad man præcis ledte efter, og hvor omfattende razziaen var.

Razziaen er den seneste hovedpine, som Samsung Electronics topchef, Jay Y. Lee, skal slås med oven på skandalen omkring tilbagekaldelsen af 2,5 millioner eksemplarer af toptelefonen Galaxy Note 7, hvis batterier overophedede eller direkte eksploderede, og kort derefter tilbagekaldelsen af 2,8 millioner Samsung-vaskemaskiner i Nordamerika. Alene telefonsagen ventes at koste Samsung mere end seks milliarder dollars.

Veninden blev arresteret 3. november og er blevet anklaget for magtmisbrug og svindel, mens en tidligere medhjælper er blevet anklaget for magtmisbrug, efter at de hjalp med at rejse omkring 450 millioner kroner fra en række af landets største erhvervskoncerner til to fonde.

Penge til hestetræning

Den 48-årige Jay Y. Lee, der er barnebarn af Samsungs oprindelige stifter, blev i slutningen af oktober valgt til bestyrelsen og dermed formelt udpeget som kronprinsen, der skal tage over, når hans sygemeldte far helt melder forfald.

Ifølge Yonhap mistænkes Samsung for at have givet 3,5 milliarder won (omkring 20 millioner kroner) til et selskab, som Choi Soon-sil ejer, for at finansiere hestetræning til hendes datter i Tyskland.

Præsident Park Geun-hye er under pres for at træde tilbage oven på sagen. Hun har undskyldt. Hun tilkendegav efter et møde med landets parlament, at hun var villig til at afgive noget af kontrollen over statsanliggenderne, sådan som oppositionspartier har krævet. Park Geun-hye er samtidig ifølge nyhedsbureauet Reuters klar til at trække har trukket sin kandidat til posten som premierminister tilbage, hvis parlamentet anbefaler en anden kandidat.

Samsung er Sydkoreas største virksomhed med en omsætning på en fjerdedel af Sydkoreas bruttonationalprodukt.