Råvarer: Advarsel om pres på overskudskapacitet løfter oliepriserne

Priserne på den europæiske referenceolie, Brent, og den amerikanske WTI-olie stiger, efter en uge med faldende oliepriser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ahmed Jadallah

Priserne på den europæiske referenceolie, Brent, og den amerikanske WTI-olie stiger, efter en uge med faldende oliepriser. Årsagen er ifølge Reuters Libyens tilbagevenden på oliemarkedet. Og Det Internationale Energiagentur (IEA) advarer om pres på reservekapacitet.

»Det er et barskt marked. Jeg tror, at det er understøttet af en relativ høj efterspørgsel og oliebeholdningen falder, men hvis man kigger på længere sigt, fortsætter skiferolie med at stige, og den er afhængig af, hvad der sker i Opec,« siger Tony Nunan, som er oliehandler hos Mitsubishi, til Reuters.

Opec og andre producenter inklusive Rusland har reageret på markedsudviklingen ved at indgå en aftale om at sænke olieproduktionen.

IEA skriver ifølge Reuters i sin advarsel, at den globale olieindustris produktionsbuffer bliver presset til sit yderste som følge af produktionstab i forskellige lande.

»Den stigende olieproduktion fra landene omkring Den Arabiske Golf og Rusland, uanset hvor velkommen den er, kommer på bekostning af overskudskapacitetens produktionsbuffer, som bliver strakt til sit yderste. Denne sårbarhed understøtter i øjeblikket oliepriserne, og det ser ud til at fortsætte,« skriver IEA i sin månedsrapport ifølge Reuters.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster fredag morgen 74,11 dollar mod 73,26 dollar torsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 70,33 dollar mod 69,55 dollar torsdag eftermiddag.

Fredag morgen koster en ounce guld 1246,22 dollar mod 1247,04 dollar torsdag eftermiddag.

På markedet for industrimetaller koster et ton kobber fredag morgen 6231,5 dollar mod 6206,5 dollar torsdag eftermiddag.