Ratingbureau roser stramninger i dansk realkredit

Medicinen mod problemerne med refinansiering i dansk realkredit virker. Ros fra internationalt ratingbureau.

Grundskylden stiger for grundejere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
De mange kneb, som dansk realkredit bruger for at få danskerne til at flytte væk fra de korteste flekslån, virker.

Ratingburauet Standard & Poor's roser ifølge nyhedsbureauet Bloomberg de modeller, som realkreditten har indført for at mindske sine risici, hvis kreditmarkederne fryser til.

S&P har advaret om, at en årlig refinansiering er for kort en periode, når lånet løber over 30 år. Derfor har realkreditiselskaberne blandt andet ved hjælp af kraftige prisstigninger fået flere kunder til at vælge længere perioder mellem rentetilpasningerne.

Desuden er der også ros til det nye samarbejde mellem BRFkredit og Jyske Bank om finansiering af banklån via obligationer udstedt af BRFkredit.

»Det er en interessant konstruktion, som BRF har nu. Det er et tegn på, at konkurrencen er i live og har det temmelig godt i Danmark,« siger den S&P-analytiker Casper Andersen til Bloomberg.

Selv om dansk realkredit kom nogenlunde helskindet gennem den finansielle krise, advarer S&P om, at det ikke nødvendigvis bliver tilfældet næste gang, hvis gabet mellem refinansieringsperioderne og løbetiden på lånene ikke mindskes.

Og ifølge OECD hører der også med til billedet, at mens Danmarks gæld er på under det halve af gennemsnittet i eurozonen, så er husholdningernes gæld svulmet op til en verdensrekord på 310 procent af de disponible indkomster - hvilket også øger risikoen, skriver Bloomberg.