Rasende bankdirektør: Vi er prøveklud

Skælskør Bank er sendt på pengejagt efter ordre om at foretage markante nedskrivninger. Det går ud over Danmarks iværksættere, siger vred direktør.

Iværksættere i Skælskør og omegn får svært ved at få penge fra bankerne fremover, siger topchef i Skælskør Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er dømt smalkost og nedskæringer i provinsbanken Skælskør Bank, hvis det ikke lykkes at få en kapitalindsprøjtning oven på nye krav om en større nedskrivning. Bankens direktør er rasende over at være prøveklud og forudser, at det bliver helt umuligt at låne penge til iværksættere i Danmark fremover.

Skælskør Bank fik tirsdag en lodret ordre om at foretage markante nedskrivninger på sit udlån - så meget, at banken nu ikke kan komme med i redningspakken Bankpakke 2. Ordren kom fra Fondsrådet, øverste myndighed for børsnoterede selskaber i Danmark, som sorterer under Finanstilsynet.

Ikke behageligt at være prøveklud

»Jeg tror, at Finanstilsynet med Rigsrevisionens kritik af dens håndtering af Roskilde Bank har behov for at vise sin handlekraft, og her har de åbenbart fundet en god case i Skælskør Bank til at afprøve de internationale regnskabsstandarder, IAS-39, hvilket tilsynet har brugt en masse krudt på. Det er ikke sket på en uge eller fjorten dage. Men da vi er et lille pengeinstitut uden ekspertise, har vi henvendt os til vore revisorer og advokater, og de er helt faste i kødet. Vi skulle være prøveklud for, om den ene eller anden fortolkning er rigtig, og det er ikke særligt behageligt som lille pengeinstitut,« siger administrerende direktør i Skælskør Bank, Carsten Roth, til Business.dk.

Banken har 16.000 kunder, heraf 1.800 erhvervskunder, og 8.000 aktionærer.

Find penge eller skær ned

De nye krav betyder, at banken skal finde ekstra kapital.

»Vi kan udvide aktiekapitalen eller finde en, der vil skyde en rettet emission ind i banken for at styrke kernekapital, sådan som det for nylig skete i Århus. Hvis det ikke lykkes, får vi forhåbentlig Bankpakke 2 alligevel. Men skulle vi få at vide, at vi må klare os selv, må vi gøre banken mindre - simpelt hen slanke forretningssortimentet i en periode - og tjene nogle penge. Vi kan lade være med at udlåne penge uden sikkerhed, og vi kan bede folk med større kreditter om at finde et andet pengeinstitut. Desuden har vi en lang række garantier i forbindelse med kreditforeningslån - og det kan vi holde op med,« siger Carsten Roth.

Han understreger, at Skælskør Bank de seneste to måneder har tjent gode penge på, at renten er faldet, og at banken er »pænt solvent« med en solvens på ti procent. Derimod er bankens kernekapital kun på fem procent og ikke de seks procent, som er det umiddelbare krav for at komme med i Bankpakke 2.

»Men der er ingen deadline. Vi har tid nok, for vi er solvente,« siger Carsten Roth.

Umuligt at være iværksætter

Han forudser, at Fondsrådets krav vil få stor indflydelse på det danske erhvervsliv.

»Det at være iværksætter i Danmark er nu stort set umuligt. Man kan jo ikke tillade sig at give nogen lån til at komme i gang - for det går jo aldrig godt for iværksættere i starten. Det vil dræbe iværksætterkulturen i Danmark. Det er lidt uhyggeligt,« siger Carsten Roth.