Rapport udstiller milliardstore amerikanske skattehuller

Selv om amerikanske kæmpefirmaer har fået gigantstore, statslige lån under finanskrisen og politiske initiativer for milliarder af dollar, betaler de meget lidt i skat, og store summer forsvinder i skattely, påpeger ny rapport.

Selv om den amerikanske andel af svindel i forbindelse med det omfattende læk af papirer fra Panama-firmaet Mossack Fonseca synes beskeden, er det langtfra et udtryk for, at amerikanske firmaer ikke forsøger at undgå at betale skat. Fold sammen
Læs mere
Foto: RODRIGO ARANGUA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har ført til grublerier, at der stort set ikke har været de helt store amerikanske eksempler på skatteundragelse i den omfattende læk af papirer fra Panama-firmaet Mossack Fonseca.

Men selv om den amerikanske andel af den omfattende afsløring synes beskeden, er det langtfra et udtryk for, at amerikanske firmaer ikke forsøger at undgå at betale skat.

I hvert fald konkluderer en rapport fra NGOen Oxfam, at blot fem ud af de 50 største amerikanske virksomheder spytter den skat i den amerikanske statskasse, som skatte­procenten tilsiger.

Stort udbytte af skattebetaling

Helt specifikt ligger de 50 største selskaber på grund af deres brug af skattely ifølge Oxfam på en faktisk selskabsskat på 26,5 procent, selv om den amerikanske selskabsskat er på 35 procent.

Og de 50 store amerikanske firmaer, der tæller kæmpefirmaer som Goldman Sachs, Boeing og General Motors (GM), har ifølge undersøgelsen fået særdeles meget ud af deres skattekroner.

For hver gang, der mellem 2008-2014 er blevet betalt én dollar til staten af firmaerne, har selv samme virksomheder fået 27 dollar tilbage i form af lån, lånegarantier og redningspakker fra staten.

Lempelige vilkår

Brugen af skattely har længe været på dagsordenen i USA, hvor blandt andre staten Delaware har været i søgelyset, fordi en række store selskaber har udnyttet statens lempelige vilkår til at mindske skatteindbetalingen.

Skatteunddragelse koster sammenlagt USA 111 milliarder dollar hvert år, fremgår det af rapporten.

På globalt plan vurderede lektor Niels Johannesen fra Københavns Universitet ved en høring i Folketingets Skatte­udvalg, at 39.000 milliarder kroner er gemt i skattely globalt.

Baseret på skøn betyder det, at danskere har mellem 100 til 150 milliarder kroner i skattely.