Rapport: Pres på piloter truer sikkerhed

Rapport til EU-Kommissionen anbefaler en skærpelse af flyve- og hviletidsreglerne for piloter. Piloterne roser rapporten, mens flyselskaberne afviser den.

Læs mere
Fold sammen
EU's arbejdstidsregler tillader piloter at arbejde meget mere, end det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Derfor bør reglerne for flyve- og hviletid skærpes. Sådan lyder anbefalingen i en endnu ikke offentliggjort rapport, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten i dag.

Ifølge rapporten, som flyvesikkerhedsagenturet EASA skal aflevere til EU-Kommissionen i næste uge, øges risikoen for ulykker 1,7 gange, når en vagt er 10-12 timer lang, sammenlignet med vagter generelt. Er vagten på 13 timer eller mere, er risikoen hele 5,5 gange højere.

Derfor anbefaler rapporten, at loftet over piloternes arbejdstid på 180 timer på tre uger sænkes til højst 100 timer på to uger

og at muligheden for at arbejde op til 14 timer om dagen fjernes.

Mens rapporten får ros af piloterne, er de europæiske flyselskabers organisation, AEA, i oprør:

- Den er ikke det papir værd, som den er skrevet på, og hvis politikerne anerkender dens konklusioner, er de inkompetente, siger general manager Vincent De Vroej til Jyllands-Posten./ritzau/