Rapport: Google kendte til ulovligheder

Google-ingeniør fortalte kollegaer om planerne om, at fotovognene skulle indsamle data fra ubeskyttede, trådløse net.

Ud over gader og stræder er også sværere tilgængelige områder blevet fotodokumenteret af Google gennem kameraer på cykler, her i København foran Rundetårn sidste år. Arkivfoto: Nils Meilvang, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den Google-ingeniør, som stod bag det program, som Googles fotovogne brugte til ulovligt at indsamle data fra åbne, trådløse net, som de passerede, fortalte om det til mindst to kollegaer.

Det fremgår af papirer, som de amerikanske konkurrence- og telemyndigheder, FCC, har frigivet. Papirerne stammer fra Google selv, som siger, at ledende medarbejdere i afdelingen for Google Gadevisning, som fotovognene arbejdede for, ikke kendte til planerne.

Indsamlede kodeord og følsomme oplysninger

Google blev i april i år i USA idømt en bøde på 25.000 dollars for at lægge hindringer i vejen for opklaringen af sagen, men internetgiganten skønnes ikke at have overtrådt lovgivningen.

Mellem maj 2007 og maj 2010 tog Googles fotovogne ikke blot billeder af gader og stræder i en lang række lande, heriblandt Danmark. Fotovognene indsamlede også oplysninger fra de ikke-krypterede, trådløse net, som de kom forbi.

Oplysningerne omfattede kodeord, adresser på internetsider, som blev besøgt i samme øjeblik, og andre følsomme, personlige oplysninger.

Efter en sand mediestorm anerkendte Google i maj 2010, at man også havde indsamlet betalingsoplysninger. Det fik FCC til at indlede sin undersøgelse.

Fortalte kollegaer om sit program

Ifølge papirerne lavede »ingeniør Doe« et computerprogram, der kunne samle data ind fra ubeskyttede, trådløse net i folks hjem.

»Ingeniør Doe fortalte specifikt to ingeniører, der arbejdede på projektet, heriblandt en ledende medarbejder, om at indsamle betalingsoplysninger. Ingeniør Does hensigt var at indsamle, gemme og analysere betalingsdata til mulig brug i andre Google-projekter,« hedder det i FCCs papirer.

I Danmark slog Datatilsynet hårdt ned på Google og forlangte alle indsamlede oplysninger slettet fra samtlige steder, hvor de var eller havde været lagret. Det skulle ske under overvågelse og kontrol af en uvildig tredjepart.