Rapport: Fiskere stresser over usikker fremtid

Stor usikkerhed om regler og diverse kontroller presser danske fiskere, der stresser over fremtiden. Stressniveauet er så højt, at fiskernes helbred tager skade, viser ny rapport.

Usikkerhed om, hvor meget og hvad fiskere må fange, presser dem, fordi de derved er forhindret i at planlægge fremtiden. Og det går ud over deres helbred, viser ny rapport. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Danske fiskere skal forholde sig til så mange regler, kvoter og kontroller, at det går ud over deres helbred.

Det konkluderer seniorforsker Jørgen Møller Christiansen fra Center for Maritim Sundhed og Samfund på Syddansk Universitet i en ny rapport, skriver dr.dk.

Det er blandt andet usikkerhed om, hvor meget og hvad de må fange, der presser fiskerne, fordi de derved er forhindret i at planlægge fremtiden, oplyser forskeren til dr.dk.

Fiskernes fremtidige indtjening afhænger nemlig af størrelsen på årets kvoter, og hvad kiloprisen for fangede fisk er sat til. Og der gives ingen sikkerheder.

Kim Kær Hansen, der er formand for kreds øst i Danmarks Fiskeriforening, tilføjer, at også prisen er en udfordring for de pressede fiskere.

»Det er frustrationer lige fra prisen på de fisk, vi fanger, til usikkerheden omkring næste års kvoter. Lige nu ser det ud til, at vi ikke må fange lige så mange torsk i Østersøen som i år,« siger han til dr.dk.

Fiskerierhvervet er ifølge rapporten lige så stressende som højrisikogrupper i sundhedsvæsenet og skolelærere, som man længe har været opmærksom på at forebygge stress hos.