Rammer bitcoin 50.000 dollar? Gamblere satser millioner på, at det sker

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Benoit Tessier
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

Der er nyt om Danske Banks hvidvask-skandale, og så har københavnske værtshuse vundet et afgørende slag. Velkommen til dagens nyhedsoverblik, hvor vi begynder med en historie om bitcoin.

1
Gamblere spår, at bitcoin vil stige til 50.000 dollar

Det har været et vildt år for bitcoin-investorer. Den virtuelle valutas værdi er strøget mod nye rekorder, og det samme vil ske i 2018, spår flere gamblere.

Handelsdata fra selskabet Ledgerx viser, at gamblere har satset 1 mio. dollar på, at bitcoin vil stige fra de nuværende 17.000 dollar til 50.000 dollar inden udgangen af 2018, skriver Wall Street Journal (artiklen kræver abonnement).

Hvis bitcoin koster under 50.000 dollar den 28. december 2018, vil de såkaldte optioner være værdiløse, og 1 mio. dollar vil gå tabt. Hvis bitcoin omvendt stiger over dette niveau, vil gamblerne få lov til at købe 275 bitcoin til 50.000 pr. styk. Dermed kan der potentielt blive tale om en god handel.

Saxo Bank offentliggjorde for nylig sine 10 vilde forudsigelser for 2018. Her lød en af forudsigelserne, at prisen på bitcoin i 2018 vil toppe med en pris på over 60.000 dollar. Året efter forudses kryptovalutaen at styrtdykke til 1.000 dollar. Der er som sagt tale om vilde forudsigelser.

Flere storbanker har på det kraftigste advaret folk mod at handle med bitcoin, da de mener, at en bitcoin-boble vil sprænge. Topchef for JP Morgan, Jamie Dimon, kalder kryptovalutaerne for ren »svindel«, mens nationalbankdirektør Lars Rohde i denne uge har sammenlignet bitcoin-handel med at gå på kasino.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Danske Banks hvidvasksag breder sig i Baltikum

Berlingske har tidligere afdækket, hvordan landets største bank, Danske Bank, blev benyttet til hvidvask i Estland. Ledelsen har hidtil hævdet, at problemerne var begrænset til bankens etiske filial, men nye oplysninger sår alvorligt tvivl om den argumentation.

For nu viser det sig, at også bankens afdeling i Litauen har gennemført suspekte transaktioner. Berlingske er i besiddelse af dokumenter, der viser, at skattelyselskabet Yellowstone var kunde i Danske Bank i Litauen og flere gange har ført tocifrede millionbeløb i kroner gennem banken.

Omfanget af hvidvask i Danske Bank ser ud til at have været endnu større og mere systematisk, end vi hidtil har troet. Man spørger sig selv, hvor langt ud det her breder sig,« siger ekspert i hvidvasklovgivning Jakob Dedenroth Bernhoft.

Både Socialdemokratiet, SF og Liberal Alliance opfordrer Danske Bank til at være så åben som muligt og få ryddet op én gang for alle.

Læs mere om Berlingskes afsløring her (artiklen kræver abonnement).

Hør det seneste afsnit af podcasten »Hjørnekontoret«, hvor Arlas topchef taler om Muhammed-krisen og en faretruende fyringsrunde

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og på Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

3
MobilePay runder 1 mia. kr. i betalinger i butikker

Siden MobilePay blev lanceret i maj 2013, er betalingsappen blevet mere og mere populær. Det afspejles også, når man ser på, hvordan vi betaler i butikkerne. I november betalte danskerne 1,1 mia. kr. med MobilePay til virksomheder, hvilket er 84 pct. mere end i samme måned sidste år, skriver Børsen (artiklen kræver abonnement).

Væksten i antallet af MobilePay-betalinger er realiseret, på trods af at Nets' mobile dankort og Apple Pay har indtaget det danske marked i årets løb.

»Vi har talt om i mange år, at det ville ske en dag, men vi ser det ikke i vores tal på nogen måde,« siger MobilePay-chef Mark Wraa-Hansen.

Business anbefaler

3
Gamle værtshuse bliver fredet efter bitter krig

To af landets ældste beværtninger, Hviids Vinstue og Restaurant Skindbuksen, kan roligt fyre op for hanerne. De to københavnske værtshuse har nemlig vundet et afgørende slag i en strid med en ejendomsinvestor, skriver Berlingske (artiklen kræver abonnement).

Et flertal i Københavns Borgerrepræsentation har netop besluttet, at der skal udarbejdes en »bevarende lokalplan« for karréen i Kongensgade, hvor de to værtshuse hører til.

Det sker, efter at beværtningerne er røget i totterne med ejeren af ejendommene. Striden toppede i sommer, da en slange, der fragter øl fra opbevaringstanke i baggården til fadølsanlægget på Hviids Vinstue, blev klippet over, så litervis af øl spildte ud på jorden.

Det skal investorerne holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet har torsdag morgen udpeget et par ting, som investorerne bør holde øje med i dag:

  • På nøgletalsfronten kommer der en stemningsindikator for det danske privatforbrug i november. Fra USA er der endelige privatforbrugs- og BNP-tal, som investorerne vil kigge efter.
  • Den amerikanske skattereform med en markant nedsættelse af selskabsskatten er nu en realitet. Den seneste måned er de amerikanske aktier steget med i underkanten af fire pct. bl.a. på forventet skattemæssig efterbevilling. Bliver det en kortsigtet »køb på rygter« og »sælg på fakta«, og er lavere skatter allerede altovervejende indarbejdet i aktiekurserne på den korte bane?

Det sker på markederne

De asiatiske aktører på finansmarkederne forholder sig afventende og viser torsdag ikke megen tegn på reaktion, efter at den amerikanske skattereform onsdag blev vedtaget i Kongressens to kamre.

  • Nikkei 225: -0,1 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: +0,4 pct.
  • China Shanghai Composite: +0,5 pct.
  • Amerikanske futures: +0,1 pct.