Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Der er jubel i landets største rådgivende ingeniørselskab Rambøll. Årsagen er, at firmaet netop vundet en magakontrakt og sin hidtil største opgave på et infrastrukturprojekt i Danmark. Med Rambøll i spidsen har et ingeniør-konsortium fået en kontrakt på omkring 850 mio. kr. som rådgiver for det statslige selskab, Femern A/Spå byggeriet af Femern-tunnelen.
Rambøll har sammen med Arup og hollandske TEC vundet kontrakten på udbuddet som bygherrerådgiver. Rambøll, der står i spidsen for Rambøll-Araup-TEC Joint Venture, vil selv få cirka 450 mio. kr. på projektet.
Siden april 2009 har de tre firmaer samarbejdet om designet på Femern-forbindelsen, sænketunnellen mellem Danmark og Tyskland, der med en længde på godt 18 km bliver verdens længste tunnel. Femern A/S er ansvarlig for at designe og planlægge tunnellen. Byggeriet, der har alle danske tilladelser i hus, ventes at i gang, så snart alle tyske tilladelser er på plads.
»Femern-projektet er det største infrastrukturprojekt, der har været i Danmark. Det er glædeligt, at vi har vundet opgaven som bygherrerådgiver for et så vigtigt projekt. Projektet er fagligt udfordrende og komplekst, hvilket passer godt til vores specialistbredde i Rambøll. Samtidig har vi i konsortiet allerede et indgående kendskab til projektet fra designdelen,« siger Søren Brøndum, Executive Director for Transport i Rambøll Danmark og bestyrelsesformand i konsortiet.
Han venter, at op mod 70 højtuddannede medarbejdere, primært ingeniører, i byggefasen skal beskæftige sig fuld tid med rådgivning på det store projekt. Det er ingeniører, der ved noget om tunneller, jernbaner, installationer, marine arbejder, logistik og store byggepladser.
»Man regner med, at Femern-tunnellen er færdig om 10 til 12 år. Hvis byggeriet kommer i gang i 2020, er det færdig i 2028. Derefter går der nogen tid med teknisk dokumentation, inden tunnellen kan åbne for trafik,« siger Søren Brøndum.
I må klappe i hænderne, når I vil få halvdelen af de 850 mio. kr. i omsætning?
»Det er da klart, at det er en rigtig god opgave. Men det er ikke et projekt, vi kommer til at tjene styrtende på, fordi der har været hård konkurrence mellem byderne, og vores konsortium er gået langt ned i pris for at få opgaven. Med en omsætning på 450 mio. kr. får vi ikke stor profit på projektet. Men det giver sikkerhed for god beskæftigelse for en del folk i Rambøll,« siger han.
Femern-projektet er ifølge Søren Brøndum en unik reference, selskabet bruger i sin markedsføring og tilbudsgivning for at vinde tunnelprojekter over hele verden.
»Vi har været i gang på Femern-projektet siden 2009. Om to uger skal jeg på en konference i USA fortælle om projektet, som har interesse i hele verden. Det er et rekordprojekt,« siger formanden for Rambøll-Araup-TEC Joint Venture.
Med en længde på 18 km fra munding til munding af Femern-tunnellen vil den blive omkring fem gange så lang som Øresundstunnelen. Ud over, at det bliver verdens længste sænketunnel, bliver Femern-forbindelsen den hidtil længste tunnel med både vejtrafik og jernbane.
»Femern A/S har modtaget et godt og kvalificeret tilbud fra Rambøll-Arup-TEC konsortiet. Valget af konsortiet som vores kommende bygherrerådgiver giver os mulighed for at modtage højtkvalificeret bygherrerådgivning til projektet, herunder naturligvis særligt når anlægsprojektet for alvor går i gang efter den tyske myndighedsgodkendelse,« siger Henrik Christensen, teknisk direktør, Femern A/S.
Med 110 km i timen på motorvejen giver det bilisterne en rejsetid i tunnelen under Femern Bælt på cirka 10 minutter. Togpassagererne vil være syv minutter om rejsen fra kyst til kyst.
Rambøll-Arup-TEC konsortiet er med mere end 30.000 medarbejdere tilsammen blandt verdens førende rådgivere inden for bl.a. tunneller. Det har bl.a. bygget tunnellen under Øresund og Storebæltsforbindelsen i Danmark, Citytunnelen i Malmø, Medway-tunnelen i England og Amsterdams og Københavns metrosystemer.
Femern-tunnelen, der bygges efter samme metode som sænketunnelen på Øresund.