Rambøll køber sig ind i den britiske olieindustri

Danmarks største rådgivende ingeniørvirksomhed satser på sort, skotsk guld. Selskabet køber britisk ingeniørfirma med stor erfaring i offshore-centret Aberdeen.

Administrerende direktør John Sørensen fra Rambøll Olie og Gas glæder sig over købet af britiske Apply Altra. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Afstanden mellem Amager og Aberdeen er blevet kortere. Ikke i geografisk, men i økonomisk forstand. Danske Rambøll med hovedsæde i Ørestaden indtager nemlig den skotske offshore-hovedstad efter et opkøb af den rådgivende ingeniørvirksomhed, Apply Altra, der har arbejdet med den britiske olie- og gasindustri i mere end to årtier.

»Aberdeen har længe stået på vores ønskeliste over steder, vi gerne ville etablere os, og med opkøbet af Apply Altra har vi nu skabt mulighed for at bygge en forretning op i Storbritannien,« siger Rambøll Olie & Gas' administrerende direktør, John Sørensen, i en pressemeddelelse. »Kontoret får strategisk betydning for Rambøll og vi skal derfor til at i gang med en ambitiøs leder, der kan stå i spidsen for kontoret og drive den fremtidige udvikling,« uddyber han.

Apply Altra skifter med Rambøll-overtagelsen skandinavisk ejer, da virksomheden tidligere hørte under den norske Apply Group, der har specialiseret sig i produkter og services til olie- og gasindustrien.

»Frasalget sker på baggrund af en strategisk revurdering i Apply, hvor Altra blev vurderet som en ikke-essentiel aktivitet for os. Det glæder os derfor meget, at virksomheden og dens ansatte nu bliver en del af Rambøll,« siger Peder Sortland, der er administrerende direktør i Apply Group, ligeledes i en pressemeddelelse.

Apply Altra vil fremover arbejde under Rambøll-navnet. Virksomheden har i dag omkring 30 fastansatte, men det tal skal gerne vokse til mellem 100 og 150 over de næste fem år. Rambøll ønsker ikke at afsløre, hvad opkøbet har kostet selskabet, men kommunikationschef Annette Ernst Lüdeking oplyser over for Berlingske Business, at markedsværdien for rådgivende ingeniørfirmaer, der beskæftiger sig med energiudvinding, som regel overstiger markedsværdien for andre tilsvarende rådgivningsvirksomheder.


Med købet har Rambøll Olie & Gas nu kontorer i alle tre store, olieproducerende Nordsø-lande. Storbritannien er verdens 25. største oliestat og 24. største producent af naturgas, oplyser den amerikanske efterretningstjeneste CIA i sin World Factbook.

»Det er vores ambition at servicere vores olie- og gaskunder stort set lige meget, hvor de beslutter sig for at tage hen, og det er en anden vægtig grund til at etablere sig i Aberdeen. Aberdeen er jo Storbritanniens offshore olie- og gas by nummer et. En lokal tilstedeværelse muliggør daglig kontakt med vores kunder og på samme tid skaber det grobund for at udvide kundeporteføljen,« siger John Sørensen.

Apply Altra har igennem årene arbejdet for blandt andre Mærsk Olie, franske Total E&O, amerikanske Apache, britiske Dana Petroleum og Mærsk FPSO. Rambøll Olie og Gas' vigtigste kunder omfatter Maersk Oil, Statoil, Dong Energy, Nord Stream, Qatar Petroleum og EU.