Rædselsår i vente for dansk detailhandel

Omsætningen vil falde i den danske detailhandel, der har et rent rædselsår i vente. Sådan lyder spådommen fra Handelsbankens cheføkonom Jes Asmussen.

Foto: Scanpix. De danske forbrugere lader sig nu for alvor mærke af den økonomiske nedtur og de usikre udsigter for fremtiden.
Læs mere
Fold sammen
De danske forbrugere lader sig nu for alvor mærke af den økonomiske nedtur og de usikre udsigter for fremtiden.

Derfor står den danske detailhandel over for et vanskeligt år, og de senere års forbrugsfest synes at være definitivt afblæst. Handelsbankens cheføkonom Jes Asmussen forudser, at detailsalget i 2009 nemt kan falde med op mod 5 pct. i forhold til sidste år. Det skriver dagbladet Børsen.

»Umiddelbart står den på smalhals for detailsektoren i 2009. Der er utrolig stor usikkerhed om den økonomiske situation. Det gælder både udviklingen i formuerne i form af boligpriserne og den jobmæssige situation. Kombinationen af større jobmæssig usikkerhed og reducerede formuer gør, at forbrugerne sparer penge op frem for at bruge dem. Det er selvfølgeligt noget, der rammer detailhandlen,« siger Jes Asmussen.

Derfor spår han, at butikkerne vil blive ramt af tilbagegang på omsætnings-siden.

»Sammenligningsmæssigt bliver 2009 helt sikkert et dårligere år end 2008. Vi vil efter min overbevisning komme til at se, at omsætningen i detailhandlen falder. Overordnet set regner vi med et fald i privatforbruget på mellem 1 pct. og 1,5 pct. Men det vil ikke overraske mig, hvis detailsalget alene falder med 5 pct.,« siger Jes Asmussen.

/Ritzau/