Radiotavshed i TDC efter nye opkøbsrygter

Ét døgn senere har telegiganten stadig ikke meldt ud. Analytiker anser det for usandsynligt, at Telia lægger bud på TDC nu - selv om Telia helt sikkert gerne vil overtage Danmarks største teleselskab.

TDC er tilsyneladende et opkøbsmål, selv om TDC i dag udelukkende er i Danmark og Norge efter det nylige frasalg i Sverige. Arkivfoto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Et døgn, efter at det kom frem, at den amerikanske kapitalfond Apollo er i færd med at lægge et nyt og højere bud på TDC, er der fortsat tavshed fra Danmarks største teleselskab.

Berlingske har fredag forsøgt at få en kommentar fra TDCs bestyrelsesformand, Vagn Sørensen, men han er ikke vendt tilbage.

Nyhedsbureauet Bloomberg skrev torsdag eftermiddag på baggrund af »kilder med kendskab til sagen«, at et nyt og højere bud fra Apollo Global Management overvejes, og TDCs aktiekurs skød i vejret med 5,8 procent. Fredag er kursen steget yderligere 1,3 procent på fondsbørsen. I juli afviste TDCs bestyrelse officielt gennem en meddelelse til fondsbørsen en unavngiven køber, der havde lagt et efter bestyrelsens mening utilstrækkeligt bud. Berlingske kunne fortælle, at den mulige køber var Apollo. Fondsbørsmeddelelsen kom et halvt døgn, efter at nyheden om buddet kom frem.

Mindelser om seneste opkøb

Børsnoterede selskaber skal give offentligheden besked, når der er hændelser, som kan påvirke aktiekursen. Derfor undrer det mange kendere, som Berlingske har talt med, at TDC er tavs. Det giver mindelser tilbage til 2005, hvor den amerikanske finansavis Wall Street Journal i månedsvis kunne berette i detaljer om forhandlinger, inden fem britisk-amerikanske kapitalfonde, samlet i det til lejligheden stiftede selskab Nordic Telephone Company (NTC), i december 2005 lagde nær ved 100 milliarder kroner for selskabet.

NTC fik på grund af modstand fra pensionskassen ATP aldrig købt tilstrækkeligt med aktier til, at TDC kunne afnoteres fra børsen, men NTC gik straks i gang med at sælge fra. I 2013 forlod den sidste af de fem kapitalfonde, amerikanske Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR), TDC.

Telia ville gerne, men...

Også Telia, som er nummer tre i Danmark efter TDC og Telenor men er Nordens største teleselskab, har gentagne gange været nævnt som en mulig køber. Det giver god mening men er næppe aktuelt i øjeblikket, lyder vurderingen fra Stefan Olsson, aktieanalytiker hos Swedbank i Sverige.

»Jeg ville ikke have noget imod, at Telia købte TDC, men min bedømmelse er, at det ikke er særligt sandsynligt, at Telia kommer med et bud på TDC nu. Telia har lige fået præsenteret et forlig (i USA som følge af en bestikkelsessag i Usbekistan, red.) på 12 milliarder svenske kroner. Det sætter en lille kæp i hjulet, for det er en belastning for pengestrømmen før eller siden. Desuden ligger TDCs børsværdi på 31 milliarder danske kroner, så det er en stor mundfuld for Telia. Dertil kommer problematikken med, at myndighederne ikke har en positiv holdning til en konsolidering i Danmark,« siger Stefan Olsson til Berlingske.

Det har været på tale, at Telia kunne sælge sin egen forretning i Danmark og siden købe TDC for at løse det problem.

»Spørgsmålet er, om det forandrer situationen nok. Der vil stadig være en dominerende spiller. Med Telias ambitioner i Norden og Baltikum ville det være interessant at købe TDC, også som løsningen på, at Telias forretning i Danmark ikke er tilstrækkeligt god. En mulighed kunne være, at Telia i stedet købte et mindre teleselskab som »3«, for i den tid, vi er i nu, er det nok ikke aktuelt med et bud på TDC,« siger Stefan Olsson.

Selv om Telia er i færd med at frasælge sine aktiviteter i Eurasien efter bestikkelsessagen, vurderer han, at der kan gå lang tid endnu, før pengene går ind i Telias kasse og kan bruges andetsteds.