Radikale Venstre vil have et nyt iværksætterpanel – med to væsentlige forandringer: »Vi har savnet det gamle i snart halvandet år«

Radikale Venstre lægger i et nyt forslag op til at nedsætte et nyt iværksætterpanel ligesom under den tidligere regering. Denne gang skal panelet have et grønt udgangspunkt, lyder det.

Radikale Venstres klimaordfører, Ruben Kidde, vil have nedsat et nyt, grønt iværksætterpanel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klimaordfører Ruben Kidde og resten af Radikale Venstre vil have nedsat et nyt iværksætterpanel med inspiration fra det panel, der eksisterede under den tidligere regering.

Radikale Venstre vil dog lave to markante ændringer.

Under den tidligere VLAK-regering blev et iværksætterpanel nedsat, der først havde Tommy Ahlers som formand, der siden måtte gå af, da han blev udnævnt til uddannelses- og forskningsminister, og siden Tommy Andersen, tidligere iværksætter og i dag investor.

Selv om iværksætterpanelet aldrig blev officielt lukket, har der været stilstand siden regeringsskiftet sidste sommer.

Men nu vil Radikale Venstre have nedsat et nyt iværksætterpanel – denne gang med et grønt udgangspunkt.

»Vi har savnet det gamle i snart halvandet år. Det er helt oplagt, at vi får et iværksætterpanel igen, og hvis vi skal gøre ambitionen om, at Danmark skal være en grøn iværksætternation til virkelighed, er det helt oplagt, at panelet får et særligt fokus på klima og bæredygtighed,« siger klimaordfører, Ruben Kidde.

Derudover vil de Radikale gøre panelet til et tværministerielt initiativ mellem Erhvervsministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet for bedre at kunne koble viden fra forsknings- og uddannelsesinstitutionerne sammen med virksomhederne.

Radikale Venstre har selv sat penge af til panelet i sit finanslovsudspil og vurderer, at det vil kræve mellem fem og ti millioner kroner.

»Vi vil gerne prioritere det politisk, og det er både oplagt under finanslovsforhandlingerne men også generelt i forhold til klimaaftalerne,« siger Ruben Kidde.

Tidligere formand luftede ideen

Allerede i februar luftede den tidligere formand for iværksætterpanelet, Tommy Andersen, som er fondsmanager hos venturefonden ByFounders, tanken om et nyt, grønt iværksætterpanel.

»Vi kigger allesammen den vej alligevel,« sagde han og opfordrede direkte erhvervsminister Simon Kollerup (S) til at samle et nyt, grønt panel.

Og det er da også et positivt indtryk, som Ruben Kidde sidder tilbage med fra det tidligere iværksætterpanel.

»Vi var glade for den opmærksomhed, der var på iværksættere under den tidligere regering. Dengang var der meget fokus på kultur, talent og kapital, og der blev født en masse gode forslag, som den tidligere regering måtte forholde sig til. Den dynamik vil vi gerne skabe igen med særligt fokus på klima og bæredygtighed,« siger han.

»Hvis man for alvor vil satse på teknologi som en del af løsningen i både 2030 og 2050, og være en grøn vindernation, så er vi nødt til at lytte til iværksætterne og investorerne.«

I Radikale Venstres oplæg til iværksætterpanelet lægger partiet op til, at panelet skal undersøge og komme med anbefalinger til incitamentsstrukturerne på universiteterne, barrierer for fremskaffelse af grøn vækstkapital, kulturelle barrierer, og hvordan grønne iværksættere udstyres med de rette kompetencer og kommercielt fokus.

»Det her skal være fremtidens iværksættere, og vi håber, at store grønne startups kan matche udviklingen, vi har set i vindmølleindustrien. En af udfordringerne er at omsætte forskningen til noget kommercielt, og derfor er det afgørende, at vi skaffer indsigt fra de konkrete fagligheder i et iværksætterpanel,« siger Ruben Kidde.

I februar sagde erhvervsminister Simon Kollerup (S), at han var »i gang med at kigge på iværksætterpanelet«, men det var »for tidligt at sige noget om«. I en skriftlig kommentar til forslaget siger erhvervsministeren:

»Det skal være let at være grøn iværksætter i Danmark. For de grønne iværksættere spiller en afgørende rolle, hvis vi skal nå de nationale og globale klimamål,« og tilføjer:

»Jeg er derfor også glad for, at vi sammen med blandt andet Radikale Venstre etablerer et advisory board under Danmarks Grønne Fremtidsfond. Advisory boardet skal afsøge barrierer på det grønne område og rådgive Danmarks Grønne Fremtidsfond, så fonden bidrager mest muligt til den bæredygtige omstilling. Jeg forventer, at vi kan lancere advisory boardet inden udgangen af 2020,« lyder det fra Simon Kollerup.