Radikale Venstre har fået nok af »omvendt Robin Hood«: Vil afskaffe omstridt beskatning

Radikale Venstre præsenterer onsdag sit udspil til den kommende finanslov, hvor forhandlingerne så småt er ved at tage form. Regeringens støtteparti vil blandt andet afskaffe den omstridte iværksætterskat.

Politisk ordfører og finansordfører i Radikale Venstre, Andreas Steenberg, lægger op til at fjerne de sidste rester af iværksætterskatten. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den har været et omstridt diskussionsemne i årevis.

Gradvist er den ændret og reduceret.

Men nu lægger Radikale Venstre an til et endeligt opgør, der en gang for alle fjerner de sidste rester af den såkaldte iværksætterskat.

Sådan lyder budskabet forud for finanslovforhandlingerne, som regeringens støtteparti præsenterer sit fulde udspil til onsdag.

»Vi har brug for investeringer til nye arbejdspladser, teknologier, produkter og virksomheder til blandt andet den grønne omstilling. Derfor vil vi fjerne iværksætterskatten, så der er bedre vilkår for at investere og sørge for, at nye arbejdspladser og virksomheder bliver skabt i Danmark i stedet for i udlandet,« siger Andreas Steenberg, politisk ordfører samt finansordfører i Radikale Venstre.

Afskaffelsen vurderes at koste den danske statskasse 350 millioner kroner årligt. I sit udspil peger Radikale Venstre på, at finansieringen blandt andet skal komme ved at afskaffe seniorjobordningen.

Iværksætterskatten stammer tilbage fra 2009, hvor det under VK-regeringens skattereform blev besluttet at beskatte selskabers gevinster på ejerandele i andre selskaber – dog forudsat at man ejer mindre end ti procent af selskabet.

Det har resulteret i, at det i praksis var business angels og andre investorer, som investerer i iværksættere, som vi kender det fra tv-programmet »Løvens Hule«, der blev ramt af beskatningen, hvorfor den blev kaldt en iværksætterskat.

Den omvendte Robin Hood

Beskatningen er siden blevet rullet delvist tilbage, blandt andet ved en lovændring i 2012 og en lempelse i 2014. Men tilbage står stadig – en noget teknisk – beskatning af udbytter, som både rammer ejerledere og mindre investorer, som har en ejerandel på under ti procent af virksomheden, ved et salg:

De vil nemlig blive beskattet med 22 procent af 70 procent af udbyttet - svarende til 15,4 procent.

Dermed bliver de mindre investorer hårdere beskattet, end det ville være tilfældet, hvis de havde ejerandele på over ti procent – som det ofte er tilfældet med iværksættere.

»Da vi selv sad i regering, var vi med til at skære i iværksætterskatten, men der har været en lille del tilbage, som særligt rammer mindre investorer. Det er en omvendt Robin Hood. Nu mener vi, det er tid til at tage det op igen og fjerne den sidste snert, for det giver ingen mening, at vi blokerer for investeringer i iværksættere, når vi allesammen taler om, at der skal komme flere nye virksomheder,« siger Andreas Steenberg.

Samtidig åbner han for, at hvis ikke afskaffelsen bliver en del af finansloven, kan det blive taget op i forbindelse med forhandlingerne om regeringens reformudspil »Danmark Kan Mere I«, hvor der muligvis vil være en åbning for afskaffelsen i en aftale henover midten.

Hos Dansk Erhverv har den skattepolitiske chef, Jacob Ravn, fulgt iværksætterskatten tæt fra begyndelsen. Han lægger ikke skjul på, at erhvervslivet mener, det vil være yderst positivt at afskaffe den.

»Vi har siden begyndelsen ment, at skatten er problematisk. Den rammer nogle af den slags investorer, som kommer med risikovillig kapital, vi gerne vil have flere af i Danmark. Det kan skræmme dem væk, hvis de bliver ekstra hårdt beskattet, og derfor mener vi, at det er positivt at afskaffe skatten helt,« siger han.

Opdateret onsdag kl. 13.48: Det fremgik tidligere af artiklen, at man beskattes med 15,4 procent af 70 procent af udbyttet. Det er rettet til 22 procent af 70 procent af udbyttet - svarende til 15,4 procent af det hele.