Radikale: Spændende tanker fra fagbevægelsen

Regeringspartierne vil endnu ikke fortælle meget om den kommende industristrategi, men de Radikale mener, at Dansk Metal og Fødevareforbundet NNF kommer med »fornuftige overvejelser«.

Nadeem Farooq Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tankerne om lavere afgifter fra dele af fagbevægelsen er grundlæggende fornuftige. Det er meldingen fra de Radikales skatteordfører, Nadeem Farooq, der dog ikke vil løfte sløret for, hvilke afgifter der kan komme i spil i den kommende industristrategi og vækstplan.

»Jeg er grundlæggende enig med fagbevægelsen i, at gode og stabile rammevilkår ikke blot er godt for arbejdsgiverne. Det er mindst lige så vigtigt for lønmodtagerne. Jeg vil gerne kvittere for spændende tanker og konstruktive indspark fra fagbevægelsen,« siger Nadeem Farooq som reaktion på især Dansk Metals og Fødevareforbundet NNFs ønsker om markant lavere afgifter.

Regeringen har ved flere lejligheder tidligere indikeret, at forårets vækstinitiativer kommer til at indeholde skatte- og afgiftslettelser, selv om det bliver i langt mindre omfang end i vækstplanen fra foråret 2013.

Nadeem Farooq understreger, at lavere skatter og afgifter blot bliver en mindre del af de vækstinitiativer, der er i vente i løbet af foråret. Andre forslag kommer bl.a. til at handle om, hvordan der kan skabes øget konkurrence i de hjemmemarkedsorienterede erhverv, og hvordan der kan skabes et mere vækstorienteret uddannelsessystem.Dansk Metal peger særligt på et behov for at sænke de grønne afgifter. Hvad er de Radikales holdning til det?

»Lige nu overvejer vi mange muligheder. Vi får mange gode forslag fra både fagbevægelsen og arbejdsgiverne. Det vigtige for os er, hvordan vi samlet øger væksten og konkurrenceevnen,« siger Nadeem Farooq.Kan vi forvente, at junglen af punktafgifter bliver forenklet?

»Jeg mener, at det kan være fornuftigt at se på, om man kan strømline og forenkle forskellige punktafgifter. Men det bliver næppe en del af industristrategien og vækstplanen.«

I Venstre, der bl.a. vil finansiere lavere afgifter gennem nulvækst i det offentlige forbrug, glæder erhvervsskatteordfører Mads Rørvig sig over fagbevægelsens meldinger.

»Nu mangler vi kun, at regeringen også anerkender, at for høje afgifter og skatter koster arbejdspladser. Det er enormt befriende at høre, at fagbevægelsen også melder sig på banen med en melding om et behov for lavere afgifter. Vi ønsker også at gøre noget ved NOx-afgiften,« siger han.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) fastslår i en skriftlig kommentar, at regeringen overvejer en lang række muligheder dette forår.

»Den diskussion glæder jeg mig over, at både lønmodtagere og arbejdsgivere tager alvorligt og bidrager til. Men det er endnu for tidligt at offentliggøre, hvad regeringens initiativer vil indeholde, og hvordan de vil blive fremlagt,« lyder det fra Henrik Sass Larsen i en e-mail.