Race i 50 graders varme

Sol, sol, sol. Jo mere, jo bedre. Sådan har deltagerne i det årlige solcelle-race i Australien det i øjeblikket. 3.000 kilometer skal tilbagelægges hurtigst muligt.

De soldrevne biler skal tilbagelægge 3.000 kilometer hurtigst muligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Den årlige »World Solar Challenge« finder i denne weekend sted i den australske ørken nær Darwin, hvor deltagere fra 17 forskellige lande skal forsøge at tilbagelægge 3.000 kilometer på kortest mulige tid.

Eneste energikilde er solens stråler, og dem er der næsten mere end rigeligt af i Australien i disse dage. Omkring 50 grader er temperaturen i øjeblikket.

Af gode grunde kan deltagerne kun køre, så længe solen skinner. Men når det er tilfældet, har de også fart på. Over 100 kilometer i timen kan de fleste biler køre. Den tre-dobbelte vinder Nuon Solar fra Holland har rekorden, da teamet brugte 29 timer og 11 minutter til at køre de 3.000 kilometer.

Men ifølge løbskoordinator Chris Selwood handler det faktisk ikke om at kunne køre stærkest.

»Det handler mere om at kunne udnytte energien bedst muligt og finde ud af at strukturere den, så den holder længst muligt,« siger han

Når de enkelte biler ikke har mere energi tilbage, bliver de nødt til at slå lejr, og derefter genoptage racet, når solen igen vender tilbage.

Hybridbiler og biler, der kun kører på ethanol, deltager også i løbet, men de kører i kategorier for sig selv.