Rådvilde bilsælgere: »Vi kan ikke fortælle, hvad en bil koster«

Businessoverblik: Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Velkommen til dagens businessoverblik. Blandt andet kan du læse om en række rådvilde bilhandlere. God læselyst! Arkivfoto: Timothy A. Clary/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til ugens sidste businessoverblik inden weekenden. Vi har taget en tur gennem de danske erhvervsmedier og udvalgt de vigtigste og mest spændende historier at klæde dig på med denne fredag morgen.

De involverer alt fra dybt frustrerede bilsælgere – men ikke grundet coronakrisen, som man ellers kunne tro – til et dybt kriseramt selskab – men heller ikke grunden coronakrisen, som man ellers også kunne tro.

Rådvilde bilsælgere: »Vi kan ikke fortælle, hvad en bil koster«

Vi begynder på forsiden af Børsen, hvor en ny lov om kviklån nu rammer leasingselskabers reklamer og får bilkæmpe til at sige stop for en lang række annoncer.

For selv om en ny lov var tænkt til at beskytte gamblere mod kviklån, opstår der flere og flere utilsigtede bivirkninger rundt omkring i erhvervslivet.

Da den nye lovgivning mod kviklån 1. juli gjorde det ulovligt at reklamere for et finansielt produkt side om side med reklamer for gambling, er erhvervslivet og bankerne nu mange steder udelukket fra at reklamere for lån og leasing over for privatkunder.

»Vi kan ikke fortælle, hvad en bil koster om måneden i leasingafgift, hvis vi annoncerer i et medie, hvor der også er gamblingreklamer. Så for at være på den sikre side har vi sagt stop,« siger Michael Stein, marketingdirektør i Semler Gruppen til Børsen.

Med mærker som Volkswagen og Skoda står de bag en stor del af bilsalget herhjemme. Som en konsekvens af loven omlægges Semlers marketingbudget på 100 mio. kr., og de eksterne annoncer er stort set sat helt standby for at være sikker på at undgå at annoncere på kanaler, som kan indeholde annoncer fra gamblingselskaber. ​

Tidligere på sommeren trak Danske Bank sig helt fra Twitter og andre sociale medier af frygt for at bryde den nye lov. Det skyldes, at man er i tvivl om, hvorvidt for eksempel tweets fra bankens privatøkonomer kan opfattes som reklame for bankens finansielle produkter. Og havner sådan et tweet så ved siden af en gamblingreklame, ja wupti, så har Danske Bank muligvis brudt loven.

Andre banker har dog tolket loven anderledes.

ACT.Global bogførte 15 gange for meget i indtægter

Det omstridte nanoselskab ACT.Global har kun fået en brøkdel af de penge i kassen, som selskabet har bogført i sine regnskaber.

Det viser et svar fra Amager-virksomheden til Erhvervsstyrelsen, som Finans har fået fingre i. ACT.Global, der i onsdags blev taget under rekonstruktion, præsenterede i starten året et chokunderskud på 121 mio. kr. for det forskudte regnskabsår 2018/2019, kort tid efter at ejerleder og topchef Carsten Jensen ellers i Børsen havde stillet et millionoverskud i sigte.

Det overraskende tab skyldtes primært, at ACT.Global i de to foregående regnskabsår havde bogført 75 mio. kr. i indtægter, som der efterfølgende ikke viste sig at være dækning for. Det skal holdes op mod, at den samlede indtægt fra salg af licenser ifølge selskabet i alt udgjorde 80 mio. kr. i samme periode.

»Det betyder, at selskabet indtil videre kun har fået fem mio. kr. i indtægter fra de kontrakter, de har indgået i de to regnskabsår,« siger professor i regnskab ved Aarhus Universitet Frank Thinggaard til Finans, som har vist ham selskabets svar til Erhvervsstyrelsen.

Udviklingen er blot den nyeste i sagen, som kan være ved helt at tage livet at selskabet, der markedsfører rengøringsproduktet ACT CleanCoat. Ifølge selskabet et revolutionerende rengøringsprodukt, som kan holde overflader bakteriefri.

Knap 200 investorer har postet penge i selskabet.

Lauritz.com-partnere krakker på stribe

Stifteren af og hovedaktionæren i det kendte auktionshus Lauritz.com, Bengt Sundstrøm, har altid været god til at sælge virksomhedens brand i diverse TV-programmer med gode tilbud til både kunder og partnere.

Men nu er selskabet fastklemt i en dyb gældsfælde på et kritisk tidspunkt, hvor flere af børsselskabets partnere er gået konkurs. Det skriver vi her på Berlingske.

Alene i løbet af det seneste år er flere af auktionshusets partnere i al ubemærkethed blevet ramt af konkurs efter flere år med haltende økonomi. Partnerselskaberne har således – også inden coronakrisen ramte – haft negativ eller tyndslidt egenkapital.

Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, mener, at konkurserne øger presset på Lauritz.com, der i forvejen kæmper med en stor milliongæld.

»Det viser jo, at de aftaler, man har lavet, slet ikke havde den værdi, man gav udtryk for, og det presser også Lauritz.com yderligere i forsøget på at lande en løsning, der kan sikre selskabet i fremtiden,« siger han.

Konkurserne kommer i en tid, hvor Lauritz.com forsøger at indgå en ny aftale, som kan sikre selskabets fremtid og gøre firmaet fri af en gæld, som Lauritz.com-ejeren har stiftet for at ekspandere forretningen.

Bengt Sundstrøms gyldne målsætning har været, at Lauritz.com skulle være til stede i lige så mange lande som den verdensomspændende møbelgigant IKEA. Sådan er det dog ikke gået, og selskabet har gennem lang tid været hårdt presset på økonomien.

Fra auktionshuset selv lyder det, at partnerkonkurserne faktisk er en god nyhed.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Her er tre forhold, som chefstrateg Andreas Østerheden fra Nordea vil opfordre investorerne til at holde øje med i dag:

  1. Aktier fik tæsk særligt i Europa i går, mens aktier i USA klarede sig relativt bedre holdt oppe af teknologiaktierne, som klarede sig godt op til vigtige regnskaber. Og regnskaberne sprængte investorernes forventninger over en bred kam, selv om disse i forvejen var høje. Markederne vil bruge dagen i dag på at fordøje denne sæsons travleste regnskabsuge i lyset af coronakrisen, hvor investeringsmarkederne fortsat synes at balancere ekstremer. På den ene side en historisk stor økonomisk nedtur og på den anden side store hjælpepakker fra regeringer og centralbanker. Markederne synes lige nu at mangle retning, og vi kan derfor godt gå en periode i møde med mere sidelæns handel og udsving. Oplever vi fald på markederne, er det mest sandsynligt, at disse rimeligt hurtigt vil blive købt af investorerne, der i forvejen synes at være en smule forsigtige og med kontanter på sidelinjen.
  2. Der vil være en række nøgletal at holde øje med her til morgen. Først og fremmest har vi fået kinesiske tal for erhvervstilliden (PMIer) i de tidlige morgentimer, som for fremstillingssektoren kom stærkere ud end ventet, mens komponenten for servicesektoren gik en smule tilbage fra sidste måned. Det til trods for store oversvømmelser i den nordøstlige del af Kina. Senere på dagen får vi det første estimat af BNP-væksten i eurozonen, som ligesom det amerikanske tal i går ventes at vise historiske fald.
  3. Regnskabssæsonen er langtfra slut endnu, og man kan som investor se efter regnskaber fra flere store selskaber, blandt andet Caterpillar, Nokia, ExxonMobil og BNP Paribas.

Markederne i dag

USA – Lukkekurser torsdag:

  • Dow Jones: -0,85 pct.
  • S&P 500: -0,38 pct.
  • Nasdaq: +0,43 pct

Asien – fredag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: -2,26 pct.
  • Hongkong Hang Seng: +0,22 pct.
  • Kina CSI: -0,05 pct.