R: Sikkerhedsnet under Danske Bank var på sin plads

Men samtidig skal vi stille krav til storbankerne, så de frem over ikke kommer i en situation, hvor staten skal risikere skattekroner for at redde dem, siger de Radikales erhvervsordfører.

Nationalbanken lagde et betydeligt pres på Danske Banks daværende direktør Peter Straarup (billedet) og bestyrelsesformand Alf Duch-Pedersen - og holdt en hånd under banken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Bank er for stor til at gå ned, og derfor var det helt på sin plads, at Nationalbanken spændte et sikkerhedsnet ud under storbanken tilbage i 2008.

Det siger de Radikales erhvervsordfører, Andreas Steenberg (R), efter Berlingskes historie søndag om, at Nationalbanken under finanskrisen tog helt særlige forholdsregler i brug for at undgå, at Danmarks største bank faldt fra hinanden.

På en række hidtil hemmeligholdte møder i 2008 og 2009 mellem Danske Banks daværende topdirektør Peter Straarup, bestyrelsesformand, Alf Duch-Pedersen og Nationalbankens øverste ledelse lagde embedsmændene et betydeligt pres på banken, ligesom man oprettede et særligt nødberedskab, der med få timers varsel kunne betale milliarder for Danske Banks lån i USA, såfremt banken ikke selv kunne. Beredskabet var i princippet ubegrænset og i dollar, skriver Berlingske.

Ingen andre danske pengeinstitutter fik en sådan behandling under finanskrisen, der fra efteråret 2008 bragte stribevis af banker i knæ.

Alligevel var det helt på sin plads, mener Andreas Steenberg.

»Det viser, at vi har banker, der er så store, at det vil skabe problemer, hvis de går konkurs. Og derfor skal vi stille krav til dem, så de undgår at komme i de problemer,« siger erhvervsordføreren.

»Det er jo ikke meningen, at staten skal gå ind og redde en privat virksomhed. Derfor skal vi regulere, så vi fremover ikke kan komme i en lignende situation, hvor skattekroner skal redde en bank,« tilføjer han.

Et ekspertudvalg har arbejdet med nogle anbefalinger, der skal polstre storbanker, så de ikke havner i en situation som Dansk Bank.

»Regeringen vil stille nogle særlige kapitalkrav, så de såkaldte systemisk vigtige banker har penge på kistebunden til at modstå kriser, så de ikke behøver samfundets hjælp,« siger Andreas Steenberg.

»Jeg har en forventning om, at partierne kan finde hinanden og stille de her ekstra krav til de store banker,« tilføjer Andreas Steenberg.

De politiske forhandlinger går i gang efter sommerferien.