Quick and Dirty-løsninger rækker langt

Jeg bliver ikke populær hos hverken Microsoft, hardwarefirmaer eller webfirmaer med dette skriv. Jeg fortæller nemlig, at gratis IT-tjenester udgør en god genvej for små selvstændige og foreninger til mangt og meget. Men gratis-livet sætter dog grænser.

Foto: Jens Hage
”Hvordan kan Google være så forbandet #@@ #*?”. Jeg bander højt, fordi den del af gratisværktøjet Google Documents, der minder om Microsofts PowerPoint, pludselig ikke slår til. Faktisk reagerer jeg som en ubehøvlet gæst, der kræver vildtpaté i stedet for leverpostej ved et gratis tag selv bord.

Google er i høj grad et gratis tag selv bord, som jeg fouragerer stadig mere ved. Men årsagen til, at jeg bruger Googles webbaserede software til at lave en ”PowerPoint”-præsentation, er ikke, at det er gratis. Det skyldes, at netop den præsentation uden videre skal kunne rettes af en samarbejdspartner i den anden ende af byen. Den skal også kunne ses på nettet af alle, der har lyst. Men jeg fik altså et problem, da jeg også fik behov for at have den off-line – i form af en rigtig PowerPoint. Den ”eksportfunktion” findes endnu ikke.

Gratis-konceptet spiller dog en lille rolle alligevel, fordi det bliver gratis at eksperimentere. Derved har jeg lært, at mange ting bare bliver lettere i den webbaserede verden, som jo ikke er låst af hensyn til den gamle verdens gamle programmer.

P.t. bruger jeg en halv snes Googleværktøjer, og jeg har adgang til mine ting fra enhver PC med en netforbindelse. Eksperimenterne demonstrerer i øvrigt også, at der konstant arbejdes videre med brugervenlighed. Faktisk har jeg fået en tendens til at tro, at jeg kan finde ud af mere, end jeg formodede, jeg kunne. Det giver taknemmelighedspoint til dem, der sikrer det.

Genvej til hjemmeside

Med ”dem” mener jeg ikke kun Googles medarbejdere, for tendensen gælder hele den nye webbaserede verden.

Tag for eksempel de gratis blogværktøjer. De gør det hundelet at oprette en logbog på nettet – en slags websted, hvor man selv skriver indlæg, og hvor andre typisk har mulighed for at kommentere.

Da jeg gik free lance for to år siden, valgte jeg at bruge værktøjet Blogger (købt af Google) til at lave en interimistisk hjemmeside. Planen var, at jeg ville betale et par webkyndige folk for senere at opbygge et rigtigt websted, men ....

Nu har jeg to personer i vennekredsen, der begge er i gang med at etablere sig som free lancere. Dem anbefaler jeg hurtigt at etablere sig på nettet med kontaktinformationer og lidt appetizere, men ved hjælp af blogværktøjet Wordpress. Det har lidt mere hjemmesidefunktionalitet oven i blogdelen. Og der skal heller ikke her skrives en eneste linie HTML-kode.

Det er bestemt ikke, fordi jeg frakender webdesign-firmaerne deres eksistensberettigelse. Det signalerer professionalisme at have et ordentligt websted – altså ét, der lever op til normer for gode websteder, både hvad angår indhold, logik i opbygningen og teknologi. Men for enkeltmandsfirmaet, der skal løbes i gang, kan tiden og pengene måske indledningsvis bruges bedre på andre ting. En blog kan oprettes af de fleste på et par timer.

Uprofessionelt

I kommunikationskredse betragtes det dog som uprofessionelt at have en blogbaseret hjemmeside som mit ”interimistiske” (dortetoft.blogspot.com), lige så at have en Gmail-adresse (Googles gratis mailsystem). Vil man af med gratis-signalementet - her ordene blogspot- og gmail - koster det ikke mange kroner klare problemet på kosmetisk vis.

Vi har brugt et andet blogværktøj, WordPress, til et projekt, jeg lige har kastet mig hovedkuls ind i sammen med en anden kvinde. Projektets hjem på nettet hedder http://lykkeliginoerdland.wordpress.com.

WordPress tilbuder lidt mere hjemmesidefunktionalitet. Man kan på relativ enkel vis oprette faneblade til for eksempel ”Produkter”, ”Referencer”, ”Om os” og ”Kontakt” – tilmed med mulighed for, at kunderne også kan komme til orde.

I det nye projekt trækker vi i vid udstrækning på Googles Office-agtige produkter, og det skyldes ikke utilfredshed med Microsofts Office. Det er igen delingen, det gælder. Muligheden for uden videre at kunne læse og forbedre hinandens dokumenter. Vi inviterer desuden rask væk eksterne ind i vores e-verden, så de kan bidrage med kritik og forslag.

Vi sikrer også, at den berømte tagsten ikke resulterer i, at den anden står på herrens mark og med et virvar at emails med bilag at udrede.

So What? Indvendingen vil garanteret komme fra nogle, for hvem denne type deling længe har været hverdag. Men denne klumme var IKKE for den, der har en it-afdeling i ryggen til at sætte en ”deleserver” op, ej heller for personen, der selv let skruer en avanceret løsning sammen på en server.

Den var til inspiration for free lanceren, håndværkeren, den lille forening eller den spredte storfamilie, og I kan læse mere på bizzen.blogs.business.dk, der også er åben for kommentarer.

Til den, der føler sig tryggest i den gammelkendte Microsoftverden, er der dog også gode nyheder. Softwaregiganten vil tilbyde noget lignende på nettet, og der kan præsentationen garanteret ”ekporteres” til PowerPoint!

Læs flere indlæg på Dorte Tofts blog